{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tuzla: Zbog nestašice materijala i anestetika u UKC-u obustavljene redovne operacije

14.8.2015. u 16:03
39
42
Tuzla: Zbog nestašice materijala i anestetika u UKC-u obustavljene redovne operacije
39
Tuzla: Zbog nestašice materijala i anestetika u UKC-u obustavljene redovne operacije
UKC Tuzla
U Univerzitskom kliničkom centru u Tuzli već duže vrijeme obustavljen je redovni operativni program, a obavljaju se samo hitne operacije. Razlog je nedostatak medicinskog materijala i anestetika, saznaje Klix.ba iz povjerljivih izvora.
U UKC Tuzla negiraju da je redovni operativni program obustavljen, te navode da je zbog racionalizacije sredstava broj operacija smanjen, ali ne i obustavljen. Potkrepljuju to činjenicom da je nedavno obavljeno nekoliko transplantacija organa.

Više liječnika iz UKC, pa i sa Klinike za hirurgiju, potvrdilo je da se redovne operacije ne rade, nego samo hitne. Navode kako transplantacije nisu dio redovnog programa i one se i ne mogu prolongirati s obzirom na to da se nikada ne zna kada će neko donirati organe.

Poenta je u finansijskoj dubiozi UKC-a i problemu neplaćanja dobavljačima. Nedostaje gotovo svega, oprema nije popravljena, a nema čak ni hirurških rukavica, anestetika i drugog. Doduše, slična je situacija i u drugim zdravstvenim ustanovama širom BiH. UKC Tuzla je u milionskim gubicima i dobavljači su zbog dugova jednostavno prekinuli isporuku materijala i anestetika.

Lista pacijenata koji su predviđeni za operacije je sve duža. Postavlja se pitanje ko će preuzeti odgovornost za stanje u kojem je ugroženo njihovo zdravlje. Navodno su najveći dugovi UKC Tuzla prema Tuzlafarmu, Bosnalijeku, Siemensu i drugim dobavljačima, isporučiocima opreme ili serviserima.

"Liste pacijenata postoje i u Švedskoj, gdje nema finansijskih problema, ali se sve radi tako da pacijentima ne bude ugroženo zdravlje. U BiH je situacija kritična, svi za ovo znaju i svi uporno šute, a ispaštaju najviše upravo pacijenti", kaže izvor portala Klix.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: