{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kanton Sarajevo zaslužio pozitivnu ocjenu za rad u prošloj godini

F
26.3.2010. u 14:50
0
0
Kanton Sarajevo zaslužio pozitivnu ocjenu za rad u prošloj godini
0
Kanton Sarajevo zaslužio pozitivnu ocjenu za rad u prošloj godini
Skupština i Vlada Kantona Sarajevo, u odnosu na druge parlamente i vlade u BiH, zaslužuju pozitivnu ocjenu za svoj rad u 2009. godini, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu projekt menadžer Centra civilnih inicijativa (CCI) Adis Arapović.
Predstavljajući rezultate rada zakonodavne i izvšne vlasti KS u prošloj godini, Arapović je također rekao da je kantonalni premijer Besim Mehmedić jedan od rijetkih u BiH koji je dopustio prisustvo predstavnicima CCI-a na svim sjednicama vlade, a omogućio je i da se današnja konferencija za novinare održi u sjedištu Vlade KS.

Međutim, naveo je on, ipak je trend efikasnosti Vlade KS zabilježio pad u 2009. godini, jer je bilo "više razgovora, a manje dogovora", što je posljedica nekoliko kriza zbog politizacije imenovanja direktora u osnovnim školama, te usvajanja budžetskih dokumenata.

Kanton Sarajevo još nema usvojen budžet za 2010. godinu, čime je probijen zakonom predviđeni rok, a ova kriza govori o nestabilnosti vladajuće koalicije, koja, istaknuo je Arapović, ne obraća pažnju na to da su građani najveće žrtve njihovog odnosa prema ovom problemu.

Prema podacima koje je prezentirao konsultant CCI-a za Kanton Sarajevo Miloš Karišik, Vlada KS realizirala je plan rada za 2009. godinu sa 80 posto, što je manje u odnosu na prethodne dvije godine.

Također, u 2009. godini Vlada KS je zasjedala 33 puta više i u zasijedanjima provela 169 sati više u odnosu na prethodnu godinu, ali su na dnevnom redu bile 162 tačke manje.

Svim sjednicama Vlade KS u 2009. prisustvovao je samo premijer Besim Mehmedić, a najveći broj izostanaka, 42, imao je ministar kulture i sporta Emir Hadžihafizbegović.

Najveći procent realizacije svog programa rada imao je ministar stambene politike Čedomir Lukić, 100 posto, ali je imao planiran mali broj mjera - 11. Ministar zdravstva Mustafa Cuplov, čije je ministarstvo imalo najveći broj planiranih mjera, imao je procent realizacije od 96 posto.

Kada je u pitanju Skupština KS, naveo je Karišik, zabilježeno je povećanje stope realizacije programa rada sa 78,4 posto u 2008. na 81,6 posto u 2009. godini.

Međutim, opet se ponavlja praksa da se nerealizirane obaveze iz programa rada prenose u narednu godinu kao nove mjere.

Od 35 poslanika u Skupštini KS, njih devet je pokrenulo i postavilo 54 posto inicijativa i pitanja, te se postavlja pitanje da li je uopće potrebno da Skupština KS ima 35 poslanika.

Najčešće diskusije u skupštinskoj dvorani imali su predsjedavajući Denis Zvizdić - 48, zamjenik predsjedavajućeg Svetozar Pudarić - 41, te Šemsudin Hadrović i Mirjana Deak po 34. Nasuprot njima, poslanica Amela Efendić nije uopće učestvovala u diskusijama niti je postavljala pitanja u okviru rasprave po tačkama dnevnog reda.

Karišik je istaknuo i to da s obzirom na budžet Kantona Sarajevo, plaće kantonalnih zvaničnika nisu velike. Plaća premijera iznosi 2.420 KM, ministra 2.020 KM, a profesionalnog poslanika 1.415 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: