Skupština KS
0

Usvojen budžet od 704,9 miliona KM

FENA
Skupština Kantona Sarajevo s 22 glasa "za", pet suzdržanih i pet protiv usvojila je budžet za 2010. od 704,9 miliona KM.

Prvobitno predloženi Vladin budžet iznosio je 699.9 miliona KM, ali je Vlada usvojila amandman kojim se kreditna sredstva povećavaju za pet miliona KM i to za boračku populaciju i samim tim postao je sastavni dio budžeta, objasnio je ministar finansija u Vladi KS-a Muhamed Kozadra.

Pored ovog amandmana bilo je predloženo još četiri koja su preraspodjelom sredstava uvrštena u budžet.

Opozicija nije podržala budžet za koji su tvrdili da je nerazvojni, ali i nerealan.

Skupštini KS-a obratiili su se predstvanici sinidkata srednjeg i osnovnog obrazovanja koji su zatražili od Vlade da u roku od 60 dana krene s rebalansom, te izrazili nezadovoljstvo zbog izostanka socijalnog dijaloga iako im je to premijer KS-a Besim Mehmedić svojevremeno obećao.

Safudin Čengić, direktor Centrotransa, također se obratio Skupštini i predložio im da uskoro organiziraju tematsku konferenciju o stanju u privredi u KS-u da bi se iznašla rješenja za ublažavanje efekata ekonomske krize koja se u BiH nastavlja, iako ona u svijetu jenjava.

Budžet za ovu godinu veći je za 23 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji, koji je zaključno s 31.12.2009. godine iznosio 681 milion KM.

Većinom glasova SKS je usvojio i Zakon o izvršavanju budžeta KS-a za 2010. godinu.