BiH
2

Kanton Sarajevo ima dovoljne količine lijekova

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas razmatraju Izvještaj o snabdijevenosti Kantona Sarajevo lijekovima i sanitetskom materijalu u 2013.godini, sa fokusom na Izvještaj o implementaciji Liste lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog osiguranja kroz funkcioniranje Mreže farmaceutske djelatnosti-apoteka.

Opći stav je da je Kanton Sarajevo dobro snabdijeven lijekovima.

U samoj organizaciji farmaceutske službe na Kantonu Sarajevo, kroz Mrežu farmaceutske djelatnosti apoteka na području Kantona Sarajevo, može se konstatovati da je dostupnost apotekarske djelatnosti veoma velika s obzirom na utvrđene standarde i normative.

Ministar zdravstva KS Eldan Lokmić je, prezentirajući izvještaj, kazao da se na području Kantona Sarajevo, farmaceutska djelatnost, odnosno izdavanje lijekova na recept obezbjeđivalo u okviru 161 apoteke – 41 poslovne jedinice iz sastava JU Apoteke Sarajevo čiji je osnivač KS i 120 jedinica privatnog sektora.

U odnosu na 2012.godinu broj apoteka se smanjio za četiri apoteke koje su zatvorene.

Kada je u pitanju Lista lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja KS u 2013. godini, na prvom mjestu su lijekovi za srce, te gastroentrološki lijekovi.

Ukupan broj recepata propisanih i izdatih na teret sredstava obaveznog osiguranja za 2013.godinu iznosi 4.129.185 i povećan je za 38.094 recepta, što iznosi 0,92 posto u odnosu na 2012.godinu.

Broj izdatih recepata u prethodnim godinama je bio u stalnom porastu i kretao se do 300.000 recepata godišnje ili oko pet posto.

Ukupna vrijednost izdatih lijekova u KM za 2013. godinu iznosi 70.490.281 KM od čega je 8.540.257 KM naknada ugovornim apotekama.

Lokmić je naglasio da u okviru ovih sredstava 231.825 KM su lijekovi koji su odobreni osiguranicima KS za lijekove koji se ne nalaze na Listi lijekova.

Većina zastupnika smatra da bi trebalo iznaći načina da se cijena lijekova smanji.