BiH
137

Naša stranka: Federalno zdravstvo protiv najugroženijih

Klix.ba
Naša stranka želi obavijestiti javnost na o posljednjim pokušajima malverzacija vezanih za esencijalnu listu lijekova, navodi se u saopćenju.

Oblast lijekova je utvrđena Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima, te Vijeće ministara BiH utvrđuje listu esencijalnih lijekova i provodi kontrolu cijene lijekova. Federalni ministar je donio Pravilnik koji uređuje pitanje kontorle lijekova i izrade liste, a u njemu odredbu o obavezujućim-fiksnim cijenama lijekova.

Vlada Federacije nije prihvatila prijedloge Vlade Tuzlanskog kantona za izmjenama federalnih propisa u oblasti lijekova kada je zatraženo da Federacija ukloni riječ "obavezujuća", te definira isto kao "maksimalnu" cijena lijeka.

Na osnovu inicijative preko Skupštine TK, Vlada TK je usvojila esencijalnu listu lijekova sa tržišno najniže ponuđenim cijenama, o kojim su se dobrovoljno izjasnile farmaceutske kuće. Nakon što je Vlada TK poduzela gore navedene mjere nastupio je nevjerovatan pritisak od strane Vlade Federacije te određenih farmaceutskih kuća da se postupak izrade esencijalne liste lijekova TK zaustavi i da se postojeće stanje zadrži.

Moramo ispred sebe postaviti samo jedan cilj, a to je osigurati lijekove stanovništvu TK po najnižim cijenama koje bi se uklopile u postojeće cijene u entitetu RS, ali i u susjednim zemljama. Nakon što se sprovede postupak izrade Pozitvne liste lijekova TK možemo osigurati uštede na godišnjem nivou u iznosu između 2,5 i 3 miliona maraka. Uštede se mogu osigurati za unapređenje zdravstva, dodatna sredstava za fond solidarnosti.