CCI
0

Kanton 10 i dalje jedan od najnerazvijenijih i najsiromašnijih u FBiH

FENA
Kanton 10 i dalje je jedan od najnerazvijenijih i najsiromašnijih u Federaciji Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Centara civilnih inicijativa (CCI).

Ni vlada ni skupština, prema podacima CCI-a, nemaju jasnu strategiju razvoja Kantona 10, što potvrđuje podatak da je vlada gotovo pola godine radila bez programa rada te da je omjer planiranih i neplaniranih zakona gotovo podjednak, a to ozbiljno dovodi u pitanje sposobnost planiranja aktuelne vlasti Kantona 10.

U Kantonu 10, naglašeno je, više od trećine stanovništva nema zdravstveno osiguranje; krajem 2009. evidentirane su 8.404 nezaposlene osobe, a, zbog loše ekonomske situacije i slabog punjenja budžeta, još se ne isplaćuje dodatak na djecu.

CCI iznosi i podatak da je Skupština Kantona 10 u 2009. čak pet mjeseci provela bez zasjedanja, a samo 13 posto od ukupno 54 usvojene mjere u Skupštini može na sistemski način dovesti do rješenja gorućih problema građana tog kantona.

Vlada Kantona 10 je u prošloj godini ostvarila najgori rezultat do sada kad su u pitanju usvojene mjere koje zaista mogu na sistemski način dovesti do rješenja ključnih problema građana - svega 2,2 posto njih ili osam od 369 usvojenih mjera.

I polovična, 55-postotna realizacija programa rada u 2009. daleko je od zadovoljavajuće, a ako posmatramo samo realizaciju planiranih zakona, slika postaje još gora, navedeno je.

CCI naglašava da je od 23 planirana zakona kantonalna vlada realizirala svega osam (35 posto planiranog) uz dodatak još šest zakona koje je realizirala, a nije planirala te da je "kuriozitet spomenuti da u godini ekonomske krize ministarstvo gospodarstva ovog kantona nije realiziralo nijednu mjeru iz svog programa rada za 2009. godinu".