{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kandidati mogu biti i optuženi za kriminal i ubistvo

S
24.5.2010. u 08:18
0
10
Kandidati mogu biti i optuženi za kriminal i ubistvo
0
Kandidati mogu biti i optuženi za kriminal i ubistvo
Foto: Ilustracija
Političarima u BiH nije dozvoljeno da se kandiduju na izborima samo ako su optuženi ili osuđeni za ratne zločine, a ako se protiv nekoga vodi bilo kakav sudski postupak za privredni kriminal ili je optužen za ubistvo koje nije u vezi sa ratnim zločinom, prema Izbornom zakonu BiH, dozvoljeno mu je da se kandiduje za bilo koju funkciju.
Portparol Centralne izborne komisije (CIK) BiH Maksida Pirić izjavila je da je Izborni zakon BiH jasan kada je riječ o ovom pitanju, prenose "Večernje novosti".

"Samo kandidati koji imaju presudu ili optužnicu za humanitarno pravo ne mogu se kandidovati. Ako su u pitanju druge optužnice, nema smetnji da neko bude politički kandidat ili nosilac mandata dok ne bude postojala pravosnažna sudska presuda protiv te osobe", rekla je Pirićeva.

Zakon predviđa oduzimanje mandata zvaničniku protiv kojeg bude donesena osuđujuća presuda nakon što je izabran i kazna zatvora bude duža od šest mjeseci.

CIK je do sada najviše mandata oduzeo zbog sukoba interesa.

Prema podacima nevladinog sektora, u BiH se više od 100 političara nalazi ili na optužnicama ili se protiv njih vode sudski procesi.

Iz pravosudnih institucija nema zvanični podataka o broju političara kojima se sudi ili su osumnjičeni.

Sudski procesi koji se vode protiv političara u BiH u 90 odsto slučajeva odnose se na zloupotrebe službenih položaja i pljačku miliona maraka državnih para.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: