Jerko Lijanović Ivanović
0

"Kandidat HDZ-a nema ni teoretske šanse da pobijedi Komšića"

Sarajevo-x.com
Jerko Lijanović Ivanović
Jerko Lijanović Ivanović
Predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Lijanović Ivanović očekuje da HDZ neće imati kandidata iz redova svoje stranke, iako je danas u Banjoj Luci održan sastanak lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragana Čovića, na kojem je potvrđeno da će SNSD dati podršku kandidatu HDZ-a za Predsjedništvo BiH.

Lijanović je naglasio da HDZ-ov kandidat nema ni teoretske šanse za pobjedu na Općim izborima koji bi se trebali održati u oktobru ove godine. On procjenjuje da njihov kandidat ne može osvojiti više od 120 ili 130 hiljada glasova, dok aktuelni član Predsjedništva BiH Željko Komšić ima podršku 150.000 birača.

"Nadam se da će ova podrška biti usmjerena na moju kandidaturu koja hrvatskom narodu može osigurati člana Predsjedništva BiH. Smatram da ne bi bilo dobro da se i naredne četiri godine špekuliše o tome da li hrvatski član ima legitimitet ili ne", izjavio je za naš portal Jerko Ivanović Lijanović.

Još uvijek se ne zna ko bi mogao biti kandidat HDZ-a na narednim izborima, mada se u medijima najčešće spominje ime aktuelne predsjednice FBiH Borjane Krišto.

Lijanović smatra da HDZ ima problema sa izborom kandidata, jer niko ne želi biti žrtveno janje i izaći na izbore unaprijed osuđen na poraz.

Kao jedan od potpisnika Kreševske deklaracije on je uvjeren da ostale hrvatske stranke potpisnice neće podržati HDZ, odnosno gubitničku opciju.