{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kancelarija reisu-l-uleme: Sultan Selimov mesdžid je vakuf, njom ne može upravljati pojedinac

Klix.ba
22.10.2018. u 15:39
21
22
Kancelarija reisu-l-uleme: Sultan Selimov mesdžid je vakuf, njom ne može upravljati pojedinac
21
Kancelarija reisu-l-uleme: Sultan Selimov mesdžid je vakuf, njom ne može upravljati pojedinac
Povodom pravnog spora kojeg vodi Medžlis Islamske zajednice Mostar oko prava na korištenje Sultan Selimovog mesdžida u Mostaru, koji je u njegovom vlasništvu saopćenjem za javnost se oglasila i Kancelarija reisu-l-uleme IZ u BiH Huseina ef. Kavazovića.
"Spor oko prava korištenja objekta Sultan Selimovog mesdžida u Mostaru nije lični sukob bilo koga, nego pitanje insistiranja na vladavini prava i poštivanju internih normi Islamske zajednice i šerijatskog prava. Predmetna nekretnina je vakuf što znači da se radi o trajnom dobru koje je zaviještano voljom vakifa i njome ne može upravljati bilo koje fizičko lice ili pojedinac. Islamska zajednica u BiH nema drugog izbora nego braniti norme na kojima počiva i koje su obavezujuće za sve. Njena dužnost je stati u zaštitu svakog vakufa", kaže se u saopćenju.

Iz Kancelarije reisu-l-uleme još jednom podsjećaju javnost na fetvu Vijeća za fetve Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini koje je na svojoj 14. redovnoj sjednici 17. maja 2012 . razmatralo pitanje korištenja Sultan Selimovog mesdžida u Mostaru.

U fetvi se između ostalog kaže da "šerijatski propisi ne dopuštaju da se mesdžid koristi u komercijalne svrhe, jer je njegova osnovna funkcija određena činom izgradnje i stavljanja u funkciju obavljanja osnovnih islamskih dužnosti, namaza prije svega“.

Analizirajući šerijatske dokaze i status u kojem se objekat nalazio tada Vijeće za fetve je zahtijevalo od Medžlisa IZ Mostar da Sultan Selimov mesdžid u Mostaru vrati njegovoj namjeni, tj. da bude mesdžid za obavljanje uobičajenih islamskih aktivnosti.

"Kancelarija reisu-l-uleme IZ u BiH pruža punu podršku muftiji mostarskom, glavnom imamu Medžlisa IZ Mostar, njegovom predsjedniku, i vjernicima muslimanima da istraju u zaštiti vakufske imovine, provođenju zaključka Vijeća za fetve još iz 2012. godine, te istovremeno zahtijeva od gradskih i drugih nadležnih vlasti da poštuju zakonske norme i Islamskoj zajednici osiguraju njeno pravo na korištenje vlastite imovine", ističe se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: