Komentari (21)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
nastavak, ne samo sto je RS politicki problem nego je ona NAJVECI problem,ko prvo nastala nad etnickim ciscenjem i genocidom nad Bosnjacima muslimanima a i katolicima,nego je ona legitimizirana od mZ-ce koja je dopustila i dozvolila tu katastrofu,EU-ja i MZ-ca su krivi isto ko svi fasisti i srbske ubice za genocid nad Bosnjacima i katolicima.Ti siti fasisti-ubice su poceli etnicka ciscenja u Vukovaru,bombardovali Dubrovnik,pa je zaustavljeno masovno krvoprolice Hrvata zato sto je MZ i Eu-ja zahtijevala a Bosna i Hercegovina je data na tanjiru klanja srbskim fasistima da se izizavljaju kak hoce i kol\'ko hoce. Nema Bosni i Hercegovini funkcionisanja dak genocidna tvorevina postoji,dok USTAV i prava kostuitivna demokratija nije efektivna i baza za jednu drzavu.BOSNA4EVER!
Sto se tice LOKALNOG FASISMA Bosanci su osjetili to vec vise puta u zadnjim ratovima zadnjih sto godina.Namjerno sa m napiso Bosanci jer poliickiom fasistickom retorikom fino programiranom da Bonjak vise ne bude Bosanac znas dobro zasto. Bosanac je muslimanske,katolicke,pravoslavne, jevrejske ispovjesti,ateista,id...Znaci kad je politicki planski bila(fassticki u mojem pojmu)brisanje identiteta Bosanac ko nacije u namjernom blok-identitetu Bosnjak od tad prestaje politicki najglavniji aspekt identiteta multi vjerskih u korist Bosnjak-mono i musliman.To je bio planski organizovano dal sa lijeve dal sa desne strane susjeda Bosne i Hercegovine. Napomjenut da je krajem devetnaestog vijeka u Zagrebu stampana knjiga Bosanskog jezika.U to Bosni i Hercegovini nije jos postojalo Hrvata ni Srba vec pravoslavnih i katolika,dobro znamo sta je bilo poslije Berlinskog kongresa.U aktuelnom politickom stanju u BiH-ni nije moguce funcionisat u korist drzave,RS-genocidna je najveci politicki problem.
...nastavljam. Ako je NETKO ne zadovoljan radom svog predstavnika (sa odredjene teritorije) ima i sada pravo da trazi njegov opoziv uz odredjen broj potpisa glasaca. Medjutim ovo sto se u tekstu pise jeste zapravo samo uvodjenje LOKALNOG FASIZMA na mala vrata, koristeci nezadovoljstvo POJEDINACA. Ako netko zeli politicke promjene moze (nitko to ne brani) vrsiti politicke agitacije, propagandu za izbor svojih predstavnika u odredjeno predstavnicko tijelo. Ovo sto se ovdje predlaze jesu dvije stvari. Bacanje prasine u oci, i ignoriranje NARODNE VOLJe, izrazene u izboru odredjenih predstavnika. Oni koji podrzavaju ovu inicijativu TREBAJU se zapitati kako to da se taj \"nezadovoljni narod\" ne ocituje na izborima za predstavnicke skupstine. Ovo po svenu sudeci lici na potrebu odredjenih DEMAGOGA, da mogu pomocu ulice vladati. Jer na ulici NE VRIJEDE pravila izbora, izbornih rezulatata i drugog bitnog za funkcionisanje drustva... Razmislite DOBRO sta podrzajete...
Neposredna demokratija jeste bila moguca u staroj Grckoj, jer je svako tako reci selo bilo NEZAVISNO. Broj odraslih muskaraca etnickih grka (helena) je bio u principu veoma mali u svakoj od grckih DRZAVICA. Ali teoretski su se mogli sastai na trgu svi oni (clanovi demosa) i odlucivati. Prakticno nikada jer i najmanji grci grad drzava je imao nekoliko hiljada clanova demosa koji bi svi trebali i imali pravo da kazu nesto o nekom zakonu i da predloze neki zakon. To u praksi NE IDE, pa su stvarnu vlast preuzeli DEMAGOZI (narodne vodje) koje su vrlo cesto manipulisali sa svojim pristalicama. Sad postoji tzv PREDSTAVNICKA DEMOKRATIJA u kojoj clanovi DEMOSA biraju predstavnike izmedju sebe u neku vrstu skupstine (parlamenta) gdje se ti PREDSTAVNICI naroda (demosa) DOGOVARAJU (vrse prijedloge zakona, raspravljaju o prijedlozima, i glasaju za ili protiv zakonskih prijedloga). Dakle ako je netko ne zadovoljan sa radom clanova parlamenta IMA MOGUCNOST da ih NE IZBERE..
više od 60% jer mnogi nisu ni izašli.....
erratum: 60% za nezavisnot a resto protiv pa je rat poceo!!
u Svicarskoj je direktna demokracija...kada ekstremisti zapocnu sa propagandom, vecina su za, a ostali ispastaju, mene ce samo zabrinuti kada budu muslimani s hrvatima podrzavali jedan predlog a ostali srbi bili protiv, kako bis e dalje odvijalo, kao za nezavisnost BIH, 605 drzave za a ono resto srba protiv pa rat!!
referendumi za odcjepljenje, referendumi za usvajanje zakona protivnih ustavu, potpisanim sporazumima o ljudskim pravima i slično nisu dozvoljeni, jer je u tom slučaju u pitanju protivustavno djelovanje......a kao takvo je kažnjivo zakonom....
@Enko27 Bosna i Hercegovina ima svoj ustav koji je se i dan danas vazi al ga niko ne s pominje.Svi konstuitivni narodi imaju prava podjednako po ustavu i to je najglavnija cinjenica.Demokratija.Protjerati srbe i hervate pa to nemoze bit ni zamislit jer su oni konstuitivni i legitimno priznat kao dio cjeline Bosne i Hercegovine.Al ko se licno ne osjeca Bosancem nemora ostat,svako u svoju maticu. Zato je Daytonski sporazum najgori sistem koji vec 14 godina samo stvara probleme i nije demokratski orijentisan vec vise etnicko ofarban kojem se protivim.To je prva cinjenica,druga je da fasisti koji vec godinama svojom namjerom unistenja nase drzave genocidnom tvorevinom rs-om samo upropastavaju savi napredak moguci u bilo kojem smislu. Sto se tice hitlera on je bio programiran mrzet druge a pogotovo jevreje,samo ima tu puno drugih stvari ko npr,ko je finansir\'o hitlera,to je jos vaznije,ko je u sjenki drzo konce? BOSNA4EVER!
I Htler je tvrdio da su nijemci BILI PREVISE DOBRI i dopustili zidovima da im se naseljavaju po njemackoj zemlji. Takodjer je i Milosevic tvrdio isto, da su srbi BILI PREVISE DOBRI, pa dozvolili albancima da im se po srpskoj zemlji naseljavaju.... Pipo, da li TREBA protjerivati nebosnjake kao sto su dva gore navedena gosposka druga RADILI ?
@Enko27 slazem se potpuno s tvojom analizom i historijskim dogdjejima,sve je tak,al treba ic u subtilnije cinjenice al to je da je bila programirana propaganda i hipnotisanje masa,to je dobro gobels programir\'o.Razumijem sta hoces naglasit al milosevicu nije trebalo puno propagande i pranja mozgica,hipnose masa,vise od devedeset posto tadasnjeg srbskog naroda je bilo uz genocidnog fasistu.ON je doso programiran bas kad je treb\'o,ko hitler,ima puno zajednickog o njima dvojici,samo im se smrt razlikuje,al ko zna tacnu istinu o njima dvojici. Problem jednog naroda koji da je to je da ce uvijek bit potreban lider,sve zavisi od okolnosti i spremnosti,mi Bosanci smo oduvijek bili demokrati da nismo bili nebi dopostili svakom da dodje da se siri Bosnom vec vjekovima,da smo bili fasisicki orijenisani nebi bilo ni srba ni hrvata,,,vec bi bili etnicki cisti po cijeloj Bosni i Hercegovini.Sad smo shvatili da smo dobro nasamareni od komsija. BOSNA4EVER!
Pipo, dragi moj malo si pomjesao dogadjaje. Hitler je dosao na vlast kao kancelar 1933 godine. Izabrao ga je predsjednik Njemacke republike Hinderburg (koji ga je licno mrzio), kao predstavnika najace strane u njemackom parlamentu. On je svoje rasisticke zakone donosio 1935, 1936 do 1938 godine uz skoro stopostotnu podrsku naroda. Skoro svi \"nijemci\" su izlazili na referendume gdje su davali dakodjer 98 do 99% podrsku rasistickim zakonima.... Rasisticki zakoni NISU donoseni od strane MANJINE nijemackih glasaca, nego NAPROTIV od ogromne vecine obicnih nijemaca. Referendum je inace VEOMA jako oruzje u rukama populistickih vodja tipa Hitlera, Milosevica, i slicnih, koji uz podrsku naroda (referendum) SPROVODE svoju i svog naroda RASISITICKU volju.
@Enko27 Mjesecima ovdje pisem da Bosni i Hercegovini treba jedan predsjednik,jedan parlament,jedna policija i samo jedne institucije i ministarstva.A kad kazem jedan Predsjednik to podrzaumijeva jednog lidera kojeg ce sam narod izabrat zato sto je najbolji(podrzumijavam). BOSNA4EVER!
@Enko27 sto se tice hitlera on je pobjedio zato sto njegovi ideolozi dal blizu njega politicki lideri dal u narodu otisli pa glasali,dok su drugi ostali kuci misleci da nije vazno glasat.Vidjeli su koje im je zlo doslo na vlast. Problem danas u nasoj drzavi je taj koji nema dirktnog glasanja naroda koji zivi u drzavi vec entiteskog i to je katastrofa,ja dobro razumijem ovaj pokret,DOSTA vise inercije nase zemlje koju hrani Daytonski sporazum.Ustav i samo ustav,a ja sam siguran da je narod dobro shvatio da je demokratija s ustavom najbolji i najnormalniji za funkciju drzave.U svakom slucaju ja dajem moje licno misljenje ko demokrat,ti mozes bit komunista nije problem u tome,problem je da nasa drzava ovakvim sistemom politike u kojem je vec 14 godine nemoze funkcionisat.I to je to. Genocidnoj tvorevini ovakva situacija odgovara,al drzavi ne! BOSNA4EVER!
Demira za predsjednika a Darku za premijera :) samo tako mozemo dalje