UG "Zašto ne"
0

Kampanja uvođenja direktne demokratije

FENA
Udruženje građana "Zašto ne" organizira konferenciju za medije povodom početka kampanje za uvođenje direktne demokratije u Ustav BiH pod nazivom "Ne zaUSTAVljajte nas!".

Konferencija za medije bit će u održana danas u prostorijama ACIPS-a.

Novinarima će se obratiti dr. Goran Marković, autor studije o neposrednoj demokratiji i teksta prijedloga amandmana na Ustav BiH, Demir Mahmutćehajić, aktivist pokreta "Dosta!" i Darko Brkan, predsjednik UG "Zašto ne".

Kampanja "Ne zaUSTAVljajte nas!" će, kako očekuju organizatori, omogućiti građanima/kama BiH da direktno donose odluke o bitnim pitanjima kroz referendum; da pokreću inicijative za donošenje ili prestanak važnosti zakona i odluka kroz narodnu inicijativu; da zahtijevaju ostavke (ne)odgovornih kroz narodni opoziv!

Ona će, očekuju organizatori, omogućiti radnicima da učestvuju u upravljanju svojih preduzeća i predložiti amandmane na Ustav Bosne i Hercegovine Parlamentarnoj skupštini BiH koji će omogućiti to navedeno! - sakupiti 30.000 potpisa podrške građana/ki BiH iz 15 gradova za prijedloge ovih amandmana!

Kampanja se implementira u saradnji s pokretom "Dosta!" iz Bihaća, Bijeljine, Goražda, Kaknja, Konjica, Mostara, Sarajeva, Prijedora, Zenice i Žepča, Centrom za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu, te organizacijama Omladinski pokret Revolt - Tuzla, UNS Geto i Ormar - Banja Luka, Odisej - Bratunac, Omladinski centar Srebrenica, DVOC - Donji Vakuf, a uz podršku švicarske ambasade u BiH i Švicarskog ureda za saradnju i razvoj.