Helsinški komitet u BiH
0

"Kampanja u znaku jezika mržnje i demagogije"

FENA
Helsinški komitet za ljudska prava u BiH smatra kako je uočljivo da politički akteri nisu u toku predizborne kampanje odstupili od ranije oprobanih metoda, pa je, kako ocjenjuje ova organizacija, dominirao nacionalno obilježen diskurs s obilježjima jezika mržnje uz veoma naglašen demagoški pristup osnovnim temama kao što su zapošljavanje i socijalna politika.

I dalje se krivci za teško stanje u BiH traže u pripadnicima drugih nacionalnih grupacija, odnosno u drugom entitetu, a olako i bez konkretnih pokazatelja se obećava otvaranje desetina hiljada radnih mjesta, kao i socijalna pravda, navedeno je u saopćenju Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH, organizacije koja je pratila tok predizborne kampanje i nadgledala izborni proces 3. oktobra na općim izborima u BiH.

Naglasak u praćenju predizbome kampanje stavljen je na ponašanje političkih subjekata i odnos medija prema kampanji.

Helsinški komitet navodi da su pojedini politički akteri u toku kampanje pokušali diskvalificirati svoje rivale i političke protivnike služeći se neistinama i podmetanjima, a u tome su, naglašava, prednjačili političari koji u svom vlasništu imaju medije ili imaju nedvojben utjecaj na uređivačku politiku pojedinih javnih glasila.

Nadalje, Komitet konstatira da je i u ovoj kampanji, kao i u prethodnim, zabilježeno manipuliranje djecom i kršenje prava djeteta, bilo kroz njihovo isticanje na propagandnom materijalu, bilo kroz njihovo prisustvo na nekim predizbornim skupovima. Uočeno je i to da je jedan broj stranih državnika, posebno iz susjednih zemalja, bio aktivno uključen u promoviranje nekih političkih partija, "što svakako nije doprinijelo demokratičnosti izbora i slobodi glasača pri izboru za koga glasati".

Predizborni period je protekao u vidnim nastojanjima jednog broja političkih partija da kupe glasove birača, što bi moralo biti predmetom istrage nadležnih institucija, agencija za provođenje zakona i Centralne izborne komisije (CIK) prije svega, navedeno je u saopćenju.

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH zaključuje kako "svakako najveći problem predstavlja enormno visok broj nevažećih listića, što nameće obavezu svim nadležnim organima da detaljno i krajnje odgovorno ispitaju ovaj fenomen, preduzmu odgovarajuće korake i o tome izvijeste javnost".