Centralna izborna komisija BiH
0

Ove godine je nemoguća zloupotreba glasačkih listića

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Glasački materijal za glasanje putem pošte se vizuelno razlikuje od glasačkog listića za glasanje u BiH, te ga je nemoguće zloupotrijebiti, saopšteno je iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Reagujući na izjave, koje su plasirane putem medija, da postoji mogućnost prevare sa glasačim listićima koji stižu iz inostranstva, iz CIK-a podsjećaju da je za predstojeće izbore u BiH nivo zaštite kompletnog glasačkog materijala povećan u odnosu na sve ranije izbore.

Takođe, u saopštenju se ističe da se nepotrebno u javnosti stvara utisak da postoje problemi sa dostavom glasačkih listića za glasanje putem pošte, kao i sa brojem registrovanih za glasanje na ovaj način. 

CIK navodi da je kompletan glasački materijal dostavljen odgovarajućim poštama i to 23., 24. i 25. avgusta, za svih 35.585 glasača koji su se registrovali za glasanje putem pošte, te smatra da ovakve neutemeljene i jednostrane ocjene mogu izazvati nepovjerenje u izborni proces, čemu u ovom trenutku nema mjesta. 

Za opšte izbor u BiH, koji će biti održani 3. oktobra, prijavljeno je ukupno 34.649 birača iz inostranstva, od kojih će poštom u Federaciji BiH glasati 16.683, a u RS 19.966 osoba. 

Politička analitičarka iz Banje Luke Tanja Topić upozorila je da je prevara sa praznim glasačkim listićima koji stižu iz inostranstva, svakako najpoznatija i, nažalost, najefikasnija za obezbjeđivanje sigurnih glasova. 

Topićeva je istakla da glasački listići na predstojećim oktobarskim izborima mogu da utiču na izbor potpredsjednika Republike Srpske.
Vehid Šehić, predsjednik nevladine organizacije "Forum građana" iz Tuzle i bivši član Centralne izborne komisije BiH, rekao je da je dobro poznata ta vrsta prevare sa glasačkim listićima iz inostranstva, jer se listići ne daju simpatizerima već provjerenim licima, koji se prije izbora pažljivo obrade i pristanu da u glasačku kutiju ubace popunjene, a zauzvrat iznesu prazne listiće. 

"Bilo je prijedloga da se glasački listići iz inostranstva posebno označe ili štampaju u drugoj boji kako bi se razlikovali, ali to, koliko ja znam, nije urađeno. To opet znači da će i na ovim izborima biti prevara, rekao je Šehić. 

Sistem prevare sa glasačkim listićima vrlo je jednostavan i, kako stvari stoje, uhodan - državljani BiH u inostranstvu koji glasačke listiće dobiju na kućnu adresu, umjesto da ih popune i pošalju Centralnoj izbornoj komisiji, prebace ih u BiH i prodaju političkim strankama čiji ih aktivisti potom popunjavaju i ubacuju u glasačke kutije.