CCI
0

Kampanja "Očistite otpad"

FENA
Centri civilnih inicijativa (CCI) danas je otpočeo kampanju "Očistite otpad" kojom poziva entitetske ministre za okoliš Nevenka Hercega i Fatimu Fetibegović da hitno počnu provoditi zakonske i podzakonske akte koji tretiraju zaštitu okoliša, odnosno politike upravljanja otpadom, a posebno one koje se odnose na recikliranje PET ambalaže te da stave u funkciju fondove koje tretiraju zaštitu okoliša.
  • Dok, naprimjer, Hrvatskoj reciklaža otpada donosi oko osam miliona prihoda godišnje, naše vlasti, predvođene ministrima Nevenkom Hercegom i Fatimom Fatibegović, ni šest godina nakon donošenja zakona nisu pokrenuli aktivne politike upravljanja otpadom, nisu omogućili pokretanje reciklaže, a niti su pokrenuti fondovi za zaštitu okoliša. Umjesto upravljanja otpadom na način da ga pretvaraju u dodatni izvor prihoda i novih radnih mjesta, naši ministri , vlastitom neodgovornošću, učestvuju u trajnom ugrožavanju zdravlja ljudi - rekao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu projekt menadžer CCI-a Adis Arapović.

CCI je, kako je rečeno, u proteklih šest mjeseci proveo analizu koja se tiče upravljanja otpadom i ona pokazuje da je BiH najzagađenija zemlja u regionu i jedna od rijetkih zemalja koja ne vrši reciklažu.

  • Mi, konkretno, očekujenmo da se hitno donesu pravilnici o upravljanju otpadom jer analize su pokazale da je prošlogodišnji uvoz plastične ambalaže ili proizvoda upakovanih u plastičnu ambalažu u BiH iznosio 300 miliona komada, što novčano iznosi 250 miliona KM. Ta ambalaža najvećim dijelom postane komunalni otpad, a jasno je da bi reciklaža bila dobra mogućnost za konačno čišćenje tog otpada, rekao je Arapović.

On je dodao da će sutra navedenim entitetskim ministrima biti upućene boce s vodom na kojima se nalaze etikete "Očistimo otpad" , pripremljene upravo za danas započetu kampanju. Međutim, ukoliko se i nakon toga ne oglase, CCI će, kako je rečeno, poduzeti represivnije mjere.