Kampanja "Očistite otpad"

F
FENA
21.11.2008. u 14:51
0
0
Kampanja "Očistite otpad"
0
Kampanja "Očistite otpad"
Centri civilnih inicijativa (CCI) danas je otpočeo kampanju "Očistite otpad" kojom poziva entitetske ministre za okoliš Nevenka Hercega i Fatimu Fetibegović da hitno počnu provoditi zakonske i podzakonske akte koji tretiraju zaštitu okoliša, odnosno politike upravljanja otpadom, a posebno one koje se odnose na recikliranje PET ambalaže te da stave u funkciju fondove koje tretiraju zaštitu okoliša.
- Dok, naprimjer, Hrvatskoj reciklaža otpada donosi oko osam miliona prihoda godišnje, naše vlasti, predvođene ministrima Nevenkom Hercegom i Fatimom Fatibegović, ni šest godina nakon donošenja zakona nisu pokrenuli aktivne politike upravljanja otpadom, nisu omogućili pokretanje reciklaže, a niti su pokrenuti fondovi za zaštitu okoliša. Umjesto upravljanja otpadom na način da ga pretvaraju u dodatni izvor prihoda i novih radnih mjesta, naši ministri , vlastitom neodgovornošću, učestvuju u trajnom ugrožavanju zdravlja ljudi - rekao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu projekt menadžer CCI-a Adis Arapović.

CCI je, kako je rečeno, u proteklih šest mjeseci proveo analizu koja se tiče upravljanja otpadom i ona pokazuje da je BiH najzagađenija zemlja u regionu i jedna od rijetkih zemalja koja ne vrši reciklažu.

- Mi, konkretno, očekujenmo da se hitno donesu pravilnici o upravljanju otpadom jer analize su pokazale da je prošlogodišnji uvoz plastične ambalaže ili proizvoda upakovanih u plastičnu ambalažu u BiH iznosio 300 miliona komada, što novčano iznosi 250 miliona KM. Ta ambalaža najvećim dijelom postane komunalni otpad, a jasno je da bi reciklaža bila dobra mogućnost za konačno čišćenje tog otpada, rekao je Arapović.

On je dodao da će sutra navedenim entitetskim ministrima biti upućene boce s vodom na kojima se nalaze etikete "Očistimo otpad" , pripremljene upravo za danas započetu kampanju. Međutim, ukoliko se i nakon toga ne oglase, CCI će, kako je rečeno, poduzeti represivnije mjere.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: