BiH
0

Kamenica - dolina masovnih grobnica

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Spomen ploče žrtvama genocida u Srebrenici postavljene u Kamenici, selu kod Zvornika na istoku Bosne i Hercegovine, nijemi su svjedoci dešavanja u tom dijelu zemlje u periodu između 1992. i 1995. godine. 

Brojne kamene ploče čuvaju brojke i uspomene, ali i "odudaraju" od prirodnih ljepota tog predjela, nekada poznatog samo po njegovim vrijednim stanovnicima i sretnim trenucima. Ta vremena su prošla, a Kamenica je danas poznata kao "dolina masovnih grobnica".

U mnogobrojnim grobnicama koje su krile kosti žrtava genocida u Srebrenici u tom zvorničkom selu pronađeno je oko 4.000 posmrtnih ostataka, kompletnih ili djelimičnih skeleta žrtava, koje su jula 1995. ubijene u srebreničkom genocidu.

Kamene uspomene sve govore

Uska cesta vodi do Kamenice, mjesta bolnih uspomena gdje svaka kamena ploča predstavlja mučki prekinute živote. Nije prolazniicima potreban putokaz kako bi znali da su u Kamenici. Dovoljno je da se okrenu oko sebe, kamene uspomene sve govore. 

Prividnu idilu tog raja prirode u trenutku poruše svjedočenja stanovnika Kamenice i podatak o 15 pronađenih masovnih grobnica na tom području.

Kako kažu stanovnici Kamenice, oni su se vratili i niko ih ne može opet otjerati iz njihovih kuća, mada pokušavaju, a pokušavat će i dalje. Odlučni su u namjeri da "dolinu grobnica" pretvore u "dolinu života".

Masovne grobnice su otkrivali bošnjački povratnici u Kamenicu, a dosad je identificirano oko 4.000 nestalih osoba ekshumiranih u tom selu.

Njih 84 pronađeno je ispred kuće Senada Rizvića, tačnije u kanalizacionom iskopu.

“Tražio sam kanalizacionu jamu koja je nekada bila na tom mjestu ali sam naišao na ljudsko tijelo, pantole, kaiš, donji dio tijela. Obavijestio sam Tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) o tome, ali sam obavještavao i međunarodnu zajednicu, UNPROFOR”, kazao je Rizvić za Anadoliju.

Kako kaže, u jednom dvorištu nalazi se njegova kuća i kuća njegova dva brata. Jedan od njih nikada nije ni pronađen.

“Prvo sam mislio da je to moj brat, koji je nestao i nije pronađen”, dodao je.

Potraga traje

Prema njegovim riječima, s obzirom da je bio veliki broj otkrivenih masovnih grobnica, on je morao intervenisati da što prije otvore i onu pronađenu u njegovom dvorištu.

“Nisam želio da se naša djeca kreću po skeletima ali i zbog nas jer nije bilo svejedno gledati to u dvorištu. Ipak, svi smo mi bili u bijegu kada je Srebrenica pala i svi smo bježali prema sigurnom području”, kazao je.

Kako kaže, ova masovna grobnica je bila povezana sa onom u Prosinama u kojoj je pronađeno 506 žrtava.

“Ovdje vjerujemo da ima još masovnih grobnica ali ih još nismo pronašli”, dodao je Senad.

Tijela ubijenih u genocidu najprije su bila zakopana u Branjevu i Kozluku. Krajem 1995. otkapana su i prenošena u sekundarne grobnice u Kamenicu. Do sada je pronađeno 14, a samo pet ih je označeno pločama.

Safet Rizvić nas je odveo do kuće jednog Galiba Hrbata u čije dvorište je dovezeno 200 ubijenih Bošnjaka i pokopano.

“Ovdje je bila jedna od 14 masovnih grobnica u kojoj je pronađeno 200 tijela ubijenih Srebreničana, koji su ubijeni na svirep način i prevezeni ovdje u sekundarnu grobnicu”, pojasnio je Rizvić.

Tijela su ekshumirana između 2008. i 2009. godine. Na tom području i dalje traje potraga za masovnim grobnicama.