BiH
2

Amor Mašović: Vjerujem da smo pronašli žrtve logora Keraterm i Trnopolje

Anadolija
Direktor Instituta za nestale osobe (INO) Bosne i Hercegovine Amor Mašović potvrdio je za Agenciju Anadolija da je tokom provođenja ekshumacije po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas na lokalitetu Tomašica u blizini Prijedora otkrivena velika masovna grobnica s posmrtnim ostacima većeg broja žrtava.

No, on nije mogao potvrditi informaciju Tužilaštva BiH da se radi o jednoj od najvećih masovnih grobnica na području Bosanske krajine u posljednjih 10 godina.

"Teško je govoriti da li je to najveća grobnica dok se ne otkriju gabariti grobnice. Zasad se vidi 20-tak žrtava, ali još nismo odredili njenen dimenzije. Arheolozi treba da utvrde dimenzije grobnice pa ćemo se spustiti na dubinu i započeti čišćenje grobnice", rekao je Mašović.

On je kazao da su žrtve najvjerovatnije logoraši iz prijedorskih koncentracionih logora Keraterm i Trnopolje.

Nadalje, Mašović je istakao da je u pitanju primarna masovna grobnica, jer su tijela žrtava kompletna i nalaze se na velikoj dubini.

"Čak se ne radi o potpuno skeletiziranim tijelima nego su djelomično prisutna i meka tkiva jer je tlo glinovito. Kod žrtava smo našli satove, nešto novčanica. No, najvjeovatnije da je likvidacijama vršena na drugim mjestima pa su dovezeni na mjesto sadašnje grobnice", pojasnio je Mašović za AA.

Zavjet šutnje

Edin Ramulić iz Udruženja ''Izvor'' nada se da bi u grobnici u mjestu Tomašica moglo biti najmanje više stotina osoba. Kaže da su spomenutog mjesta tijela premještena u grobnicu Jakarina Kosa gdje je ranije pronađeno više od 300 tijela.

"Nadamo se da bi u ovoj grobnici mogli naći i do 1.000 osoba, jer mi u Prijedoru tražimo još 1.200 nestalih. Ali, to je samo naša nada. Vjerujem da će se nakon otkrivanja ove grobnice upotpuniti mozaik stradanja u Prijedoru i da će se vidjeti jasne konture zločinačkog poduhvata, pa i genocida koji je počinjen u Prijedoru. Nevjerovatan je taj zavjet šutnje koji je toliko dugo trajao, jer je u blizini grobnice cijelo naselje. Na tom mjestu se igraju djeca, ljudi šetaju... Teško je sve ovo shvatiti", rekao je Ramulić koji je danas bio na stratištu žrtava.