Još jedan propali Kusturicin pokušaj
167

Kamen ostaje u Trebinju, koje je na listi nacionalnih spomenika

Piše: J. H.
Kula Petrinja (Foto: Agencija Anadolija)
Kula Petrinja (Foto: Agencija Anadolija)
Iako još uvijek nisu dobili zvaničnu informaciju o aktivnostima na rušenju tvrđave Petrinja u Trebinju, a u cilju eksploatisanja kamena za izgradnju Andrićgrada Emira Kusturice u Višegradu, u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH smatraju kako to ne može biti urađeno, jer se gradska cjelina Trebinja nalazi na Privremenoj listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Kako su nam kazali u Komisiji, oni su se obratili Inspekciji Republike Srpske, Opštinskoj inspekciji u Trebinju i Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa u Banjoj Luci te donijeli zaključak kako eksploatisanje kamena nije moguće.

"Gradska cjelina Trebinja je na Privremenoj listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine (pod rednim brojem 662). S obzirom na to da se na Privremenoj listi nacionalnih spomenika, koji uživaju režim zaštite sve do donošenja konačne odluke Komisije, nalazi Trebinje, kao gradska cjelina, na tvrđavu Petrinja, kao i na ostale dijelove te gradske cjeline odnose se zakonske mjere, kojima je jasno utvrđena obaveza da se svi, a posebno organi vlasti, trebaju suzdržati od mjera koje mogu ugroziti stanje dobra", kazali su nam u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Na Privremenoj listi nacionalnih spomenika je ukupno 87 dobara sa područja Trebinja, od kojih je 28 dobara proglašeno nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine.

"Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine osuđuje sve aktivnosti na uništavanju i oštećivanju kulturno-historijske baštine, imajući u vidu definicije sadržane u dokumentima UNESCO-a, koje je potpisala i prihvatila BiH, a kojima se naglašava da se izraz 'spomenici kulture' primjenjuje i na 'ruševine koje se uzdižu iznad zemlje', i na njihov okvir, kao i da taj izraz obuhvata ne samo

arhitektonske, arheološke i historijske spomeničke cjeline i spomenike registrirane i stavljene pod zaštitu zakona, već i ostatke prošlosti, koji nisu popisani i stavljeni pod zaštitu zakona, a koji imaju umjetnički i historijski značaj", pojašnjavaju iz nadležne Komisije.

Komisija očekuje od nadležnih institucija Republike Srpske da poduzmu sve zakonske mjere u cilju zaustavljanja devastacije kulturnog naslijeđa.