vijesti
1

I trebinjski skupštinari protiv odvoženja kamena sa tvrđave

FENA
Odbornici Skupštine općine Trebinje danas su, nakon višesatne rasprave o situaciji povodom pokušaja odvoza kamena sa tvrđave na brdu Petrina iznad Trebinja za potrebe gradnje Andrićgrada u Višegradu, donijeli zaključak da se ne mogu provoditi bilo kakve aktivnosti na građevinama u vlasništvu te lokalne zajednice bez provođenja zakonske procedure.

Pomenutim zaključkom odbornici su zatražili da se kod Zavoda za zaštitu kulturnoistorijskog i prirodnog naslIjeđa RS-a izvrši uvid u postojeće stanje ovakvih i sličnih objekata i preduzmu sve neophodne aktivnosti radi njihove valorizacije.

Načelnik Općine Trebinje Dobroslav Ćuk rekao je odbornicima da su radovi na odvoženju kamena s tvrđave Petrina obustavljeni dok se ne ispoštuje procedura, koja podrazumijeva i usvajanje skupštinske odluke.

On tvrdi da kamen nije odvezen, te da je pri svemu "napravljena greška u proceduri".

Radnici angažirani na izgradnji Andrićgrada"u Višegradu prije nekoliko dana su počeli rušiti zid s tvrđave kraj Trebinja, zbog starog kamena, a nakon protesta građana, Emir Kusturica, po čijoj ideji se gradi Andrićgrad, je u jednom intervjuu beogradskom listu nazvao karaulu "građevinom okupatora".

Rušenje austrougarske tvrđave, inače istorijskog spomenika, izazvalo je oštre reakcije javnosti, a pojedini građani Trebinja su organizirali i proteste ispred tvrđave.

Kusturica je jučer u Višegradu novinarima pokazao dopis Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS-a da se tvrđava na brdu Strač kod Trebinja ne nalazi ni na stalnoj ni na privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH te ustvrdio da "karaule nikada nisu bile nacionalni spomenici".

Nakon negativnih regiranja iz Trebinja on je za pojedine medije izjavio da „nije više zainteresiran za trebinjski kamen“ za izgradnju Andrićgrada, već će pokušati da nađe "stari kamen u drugim gradovima uz otkup ili kompenzaciju".

U centru Trebinja neformalna grupa građana danas je organizirala i potpisivanje peticije za zaštitu starog graditeljstva.

Tokom dana potpis podrške je stavilo oko 600 građana.