Odluka Komisije
159

BiH dobila novih 12 nacionalnih spomenika

Piše: J. H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je 12 dobara nacionalnim spomenicima. U isto vrijeme su donesene i dvije negativne odluke, kojima se utvrđuje da zgrada nekadašnje škole u Rankovićima kod Novog Travnika i Objekt carinarnice u Kreševu ne ispunjavaju kriterije za proglašenje nacionalnim spomenicima.

U novih 12 nacionalnih spomenika ušao je arheološki lokalitet Mekota u Gornjim Rakanima u općini Novi Grad, RS9, povijesno područje Ostrovica kod Bihaća, nekropola sa stećcima i nišanima u Faletićima kod Sarajeva, Zmajevac kod Čelinca, Ženska gimnazija u Sarajevu, Samostan Sv. Bonaventure u Visokom sa pokretnim naslijeđem, Filijalna crkva Blažene Djevice Marije u Bosanskoj Krupi, haremi u Šabićima i Grahovu kod Velike Kladuše, Željezni most princa Karla u Foči, Narodno pozorište u Banjoj Luci i zgrada poznatija kao Turski sud (Kula hadži Muahmed-bega) u Ribnici kod Kaknja.

"U ovom trenutku BiH ima 679 dobara koja se smatraju dobrima od najvećeg značaja. Sve ovo je dostupno svim ljudima koji se bave proučavanjem bh. naslijeđa", kazala je predsjednica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amra Hadžimuhamedović.

Komisija je razmatrala izvještaje o monitoringu 69 ugroženih spomenika u BiH i utvrdila da je stanje tih spomenika uveliko popravljeno.

"Tri spomenika su skinuta sa liste ugroženih s obzirom na to da su u potpunosti rehabilitarini i dovedeni u stanje u kojem su bili prije njihovog uništenja i razaranja. Radi se o Crkvi Sv. Nikole u Trijebnju u općini Stolac, Zgradi finansija u Jajcu i Nuzejskoj zbirci i bibliotečkom fondu Franjevačkog samostana Duha svetoga u Fojnici", dodala je Hadžimuhamedović.

Komisija je donijela i zaključak o uvrštavanju historijske građevine Stare željezničke stanice na Ilidži u Sarajevu na listu ugroženih spomenika BiH.

Na osnovu informacija o poplavi i nastalim oštećenjima u zgradi Kinoteke BiH u Sarajevu, Komisija je donijela zaključak da se uputi zahtjev Vladi FBiH, Vijeću ministra BiH, kao i kantonalnim i gradskim vlastima da se osiguraju sredstva za provođenje odluka Komisije u cilju zaštite filmskog materijala Kinoteke.