{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Trinaest dobara proglašeno spomenicima od najvećeg značaja

S
28.3.2012. u 13:27
0
0
Trinaest dobara proglašeno spomenicima od najvećeg značaja
0
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je na svojoj 53. sjednici razmatrala više dosjea o većem broju spomenika te donijela odluku o proglašenju još 13 dobara nacionalnim spomenicima BiH.
Amra Hadžimuhamedović (Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Amra Hadžimuhamedović (Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)

Kako je medijima kazala Amra Hadžimuhamedović, predsjednica Komisije, to je do sada ukupno 666 odluka kojim su nacionalna dobra proglašena spomenicima.

"Radi se o različitim vrstama pokretnog i nepokretnog naslijeđa, u koje se ubrajaju graditeljske cjeline i historijska područja. Osim toga, Komisija je donijela i 125 negativnih odluka, jer određena dobra nisu zadovoljavala uvjete da budu proglašena spomenicima od najvećeg značaja za BiH", istakla je Hadžimuhamedović.

Dobra koja su posljednjom sjednicom Komsiije proglašena nacionalnim spomenicima su Grobljanska cjelina - Harem u Jablanici, Nekropola žrtvama fašizma u općini Novi Travnik, Nekropola stećaka na lokalitetu Ravnice u Konjicu, Nekropola stećaka na lokalitetu Kose u Kreševu, Gradska galerija u Bosanskom Novom, kuća Ibre Alagića u Cazinu, zgrada drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a u Sanskom Mostu, harem Musala u Gradišci, harem i dva šehidska nišana u Slapovićima u Srebrenici, most na Viševskom potoku u Dolovima u općini Rudo, stambeno naselje Crni Vrh u Općini Centar Sarajevo, stambeno-poslovni objekt Vakufa Hovadža Kemaludina u općini Centar Sarajevo, Crkva brvnara posvećena svetom Nikoli u Banjoj Luci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: