|

Trinaest dobara proglašeno spomenicima od najvećeg značaja

Trinaest dobara proglašeno spomenicima od najvećeg značaja
0
S
Piše: Nedim Grabovica
28.3.2012. u 13:27
0
komentara
0

dijeljenja
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je na svojoj 53. sjednici razmatrala više dosjea o većem broju spomenika te donijela odluku o proglašenju još 13 dobara nacionalnim spomenicima BiH.
Amra Hadžimuhamedović (Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com) Amra Hadžimuhamedović (Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)

Kako je medijima kazala Amra Hadžimuhamedović, predsjednica Komisije, to je do sada ukupno 666 odluka kojim su nacionalna dobra proglašena spomenicima.

"Radi se o različitim vrstama pokretnog i nepokretnog naslijeđa, u koje se ubrajaju graditeljske cjeline i historijska područja. Osim toga, Komisija je donijela i 125 negativnih odluka, jer određena dobra nisu zadovoljavala uvjete da budu proglašena spomenicima od najvećeg značaja za BiH", istakla je Hadžimuhamedović.

Dobra koja su posljednjom sjednicom Komsiije proglašena nacionalnim spomenicima su Grobljanska cjelina - Harem u Jablanici, Nekropola žrtvama fašizma u općini Novi Travnik, Nekropola stećaka na lokalitetu Ravnice u Konjicu, Nekropola stećaka na lokalitetu Kose u Kreševu, Gradska galerija u Bosanskom Novom, kuća Ibre Alagića u Cazinu, zgrada drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a u Sanskom Mostu, harem Musala u Gradišci, harem i dva šehidska nišana u Slapovićima u Srebrenici, most na Viševskom potoku u Dolovima u općini Rudo, stambeno naselje Crni Vrh u Općini Centar Sarajevo, stambeno-poslovni objekt Vakufa Hovadža Kemaludina u općini Centar Sarajevo, Crkva brvnara posvećena svetom Nikoli u Banjoj Luci.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.