BiH
0

Kakvi su efekti otvaranja predstavništava RS-a u svijetu

FENA
Vlast i opozicija u Republici Srpskoj (RS) imaju oprečne stavove o potrebi otvaranja predstavništava tog bh.entiteta u svijetu, o pitanju efekata njihovog rada i koristi koje donose RS-u.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a i potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić pravda otvaranje predstavništava potrebom da se uspostavlja saradnja između zainteresiranih partnera RS-a i zemalja u kojima se ti uredi otvaraju te navodi da u svemu nema nikakve "teorije zavjere".

On kaže da u Briselu postoje predstavništva 200 različitih regija, pokrajina, saveznih država i normalno je da one ostvaruju niz bilateralnih odnosa i traže ekonomski i politički interes širom Evrope i svijeta.

Tvrdi da otvaranjem predstavništava RS ne stvara paralelizam diplomatiji BiH.

Austrija, u kojoj će RS večeras otvoriti šesto svoje predstavništvo, je, kaže on, važan ekonomski partner, a ustvrdio je i da su se ostala predstavništva pokazala korisnim.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica ponovio je zahtjev da najviše zakonodavno tijelo RS-a najzad stavi na dnevni red izvještaj o učinku brojnih predstavništava RS-a u inostranstvu.

"To je pitanje o kome parlament nikada nije raspravljao, iako smo mi tražili da ta tema uđe u plan rada Skupštine za ovu godinu. I poslanici, ali i javnost treba da najzad vidi kakva je vrsta direktne ili indirektne koristi po RS proizašle iz ovih i ovakvih predstavljanja po inostranstvu", rekao je Govedarica.

Podsjetio je da se poslanici samo mogu da informiraju iz "Službenog glasnika RS" o tome koliko predstavništva troše i nikakvu drugu informaciju o ovoj temi nemaju ni oni, ni javnost koja sve to plaća.

I večerašnje otvaranje predstavništva RS-a u Beču, Govedarica je ocijenio „kao zgodnu priliku da visoki funkcioneri ove vlasti obiđu svoju imovinu“.

"Neki je posjeduju u Beču, mnogi u Beogradu, neki u Crnoj Gori, a ima ih koji su ljubitelji nekretnina u Francuskoj", rekao je Vukota Govedarica.

I šef Kluba poslanika PDP-a Zoran Đerić kaže da RS može otvarati svoja predstavništva širom svijeta, ali da većina nije opravdala očekivanja iako troše velika budžetska sredstva.

Očekivanja nisu opravdana u smislu, kaže Đerić, promoviranja RS-a i privlačenja stranih investicija u RS.

"Potrošena su ogromna budžetska sredstva, a većina tih predstavništava nije opravdala sredstva", kazao je Đerić navodeći da su ti novci trebalo da odu socijalnim kategorijama, jer se ne očekuje da će RS imati neke veće koristi od bečkog, kao i ostalih već otvorenih predstavništava tog bh.entiteta u inostranstvu.

Prošle godine je za rad šest predstavništava RS-a, iz entitetskog budžeta izdvojeno 2.250.000 maraka, a ove godine su planirana i dodatna sredstva, odnosno 2.878.000 maraka.

Na osnovu odluke Vlade RS-a u ovoj godini najveći iznos ide za Predstavništvo RS-a u Briselu i to 540.000 KM, dok je 10.000 manje od tog iznosa odobreno za Predstavništvo RS-a u Moskvi.

Iz budžeta RS-a za rad Predstavništva RS-a u Beogradu izdvojeno je 490.000, za one u Beču i Štutgartu po 360.000, a za Predstavništvo RS-a u Jerusalemu 290.000 KM.

Večeras će Predstavništvo RS-a u Republici Austriji, sa sjedištem u Beču, otvoriti entitetski predsjednik Milorad Dodik, a iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a navode da svečanom otvaranju prisustvovat će visoki zvaničnici i predstavnici institucija RS-a, BiH, Republike Austrije, kao i ugledni privrednici iz te države i regiona.