BiH
3

Kakva vlast takva i opozicija: SDP, SBB i SNSD nemaju namjeru djelovati zajedno

Piše: N. N.
Vlast na nivou entiteta i na državnom nivou je konačno formirana. Tek sad se može jasno kazati ko je vlast, a ko opozicija te vidjeti na koji način će opozicija djelovati u narednom periodu.

Nakon što se u protekle četiri godine nije znalo ko je vlast, a ko opozicija, jer su sve stranke negdje ili u nekom periodu bile na vlasti, formiranjem novih vlasti dobili smo i novu opoziciju.

SBB i SDP su opozicija na svim nivoima, dok je SNSD opozicija na državnom nivou. Iako je u većini država sasvim uobičajeno da se formira opozicioni blok, to nije slučaj sa BiH.

Nasir Beganović, šef kluba SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, kaže za Klix.ba kako je SBB jedina istinska opozicija u BiH jer nisu vlast ni na kojem nivou.

“Ostale stranke, koje su praktično u vlasti, ne ponašaju se kao opozicija. Naprotiv, oni su i kod glasanja o budžetu i izboru vlade podržali odluke vlasti”, kaže Beganović.

U SBB-u su spremni i na formiranje nekog opozicionog bloka, s tim da to prepuštaju višim organima stranke. Kažu da dosad nisu uspostavljeni bilo kakvi kontakti sa drugim strankama koje čine opoziciju.

“Za neko ozbiljnije zajedničko djelovanje trebalo bi donijeti i usaglasiti određene političke stavove koje trebaju prije svega prihvatiti organi stranke”, kaže Beganović koji dodaje da će SBB biti konstruktivna opozicija, što znači da će podržavati pozitivne poteze Vlade Federacije BiH, ali će nastojati biti korektivni faktor.

Elvir Karajbić, šef Kluba SDP-a BiH, kaže da oni već djeluju opoziciono te da nije upoznat o tome je li bilo nekih kontakata o mogućem zajedničkom djelovanju.

“Mi smo se opredijelili za opoziciono djelovanje i to je sasvim prirodno. Zajedničko djelovanje jeste poželjno jer vidimo da su na vlast došli oni koji su na vlasti u proteklih 20 godina i da samo stvaraju veće podjele. Sve snage koje su protiv podjela treba da se ujedine”, kaže Karajbić, s tim da dodaje kako dosad još nije bilo kontakata sa drugim opozicionim strankama.

Lazar Prodanović, zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, priznaje kako je svugdje uobičajeno da se formira neki opozicioni blok. “Ipak, ni dosad nismo imali nešto takvo u BiH. U uvjetima djelovanja u Parlamentarnoj skupštini BiH to je skoro nemoguće”, kaže Prodanović.

Dodaje da će u narednim danima imati sastanak s predsjednikom SNSD-a, ali i unutar samog Kluba SNSD-a, te da će se tu odrediti i o ovom pitanju. I Prodanović kaže da će nastojati djelovati konstruktivno kao opozicija te efikasno kao vlast na nivou entiteta RS-a.

Na nivou Federacije opoziciono će djelovati još i HDZ 1990, Naša stranka, Stranka za BiH, BPS, A-SDA i Laburistička stranka BiH. Na nivou države, pored SBB-a, SDP-a i SNSD-a opoziciju će činit i BPS, HDZ 1990 i A-SDA.