Osuda
334

Kako Željka Cvijanović u Kanadi promovira entitet Republiku Srpsku kao državnu kategoriju

Klix.ba
Institut za istraživanje genocida u Kanadi oglasio se povodom posjete premijerke entiteta Republika Srpska (RS) Željke Cvijanović, gdje, kako kažu, promovira taj entitet kao državnu kategoriju.

Iz instituta za istraživanje genocida Kanada upozoravaju da je Željka Cvijanović tokom razgovora u Torontu s direktorom za Istočnu Evropu i Euroaziju u okviru Ministarstva vanjskih poslova Kanade Kevinom Rexom ugrozila teritorijalni integritet BiH.

Tokom razgovora u Torontu Željka Cvijanović je tražila jačanje institucionalnih i ekonomskih veza entiteta RS s Kanadom.

"To je direktno ugrožavanja integriteta, suvereniteta i nezavisnosti BiH. Ranije smo upozorili da se entitet RS lažno predstavlja kao dio diplomatske mreže s diplomatskim ovlastima. Kancelarije organiziraju diplomatske posjete entitetskih funkcionera RS, bez znanja Predsjedništva, Ministarstva vanjskih poslova i ambasada Bosne i Hercegovine. Ovakvu vrstu nepoštovanja diplomatskih pravila smatramo antibosanskim djelovanjem", navode u svom reagiranju iz Instituta i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Pitaju se da li su Ambasada BiH u Ottavi i MVPBiH bili upoznati o sastanku? Da li je kanadska strana pristupila sastanku na osnovu redovne diplomatske i protokolarne korespondencije ili je pristala na ilegalne aktivnosti Dodikovih advokata? Da li je sastanku prisustvovao nadležni bosanskohercegovački diplomata? Ne znamo, ali ćemo saznati i reagovati, naglašavaju.

"Također ne znamo zašto se advokatima osobe koja je na američkoj crnoj listi, koja se direktno zalaže za nepoštovanje međunarodnog poretka i međunarodnih presuda, koja teži separatizmu i nacionalnom ekskluzivizmu i šovinizmu daje prilika da se sretnu i razgovaraju s kanadskim zvaničnicima. Promovisati entitet RS kao subjekt koji može razgovarati kanadskim zvaničnicima protivno je svim međunarodnim pravilima i opasno je antievropsko djelovanje koje ugrožava mir i stabilnost u regionu i Evropi. Bolju zajedničku bosanskohercegovačku budućnost nije moguće graditi veličanjem Vojske i Policije RS-a, jer su odgovorni za presuđeni genocid, a to pokušava Željka Cvijanović", navodi se u reagovanju.

Smatraju kako su aktivnosti Dodikovih advokata pokušaj paradiplomatskog djelovanja.

"Kanada ima dovoljno snage da stane ukraj osporavanju genocida i promociji genocidnih učinaka putem paradiplomatskog djelovanja Željke Cvijanović i opskurnog Obrada Kesića. I mi ćemo joj, naravno, u tome svesrdno pomoći. Bosno i Hercegovino, budi pripravna, opet ti rade o glavi. Tražimo od bosanskohercegovačkih državnih organa da odmah osude neodgovorno ponašanje premijerke entiteta RS u Torontu", zaključuje se u reagiranju Instituta za istraživanje genocida Kanada i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.