Komentari (133)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
99% nas kaze Marin Dvor iako znamo da je Marijin Dvor sto opet ne znaci da je pogresno nego jednostavno tako narod izgovara i to je to.
Upravo tako, i ja izgovaram Marin Dvor a znam da je Marijin Dvor, zasto ne znam. Kao sto kazes narodski nekako se tako izgovara iz nekog razloga.
Imena se mijenjaju, u kraljevini Bosni, Tuzla se zvala Soli, Visoko - Visoki, Gorazde - Gorazda, Zenica je bila podijeljena na Vranduk i Bilino polje....
PRIKAŽI ODGOVORE (5)
Sad će ga došle preimenovati!!! Sve to nekako ovako krene....
Sad ce ga preimenovat u Bakirov dvor
ili u Seekin Dvor 😁
Pišem Sarajevo, izgovaram Sarajvo.
'CJesta' kao pojam ne postoji. Marijin Dvor se u govornom jeziku preinacio u Marin Dvor. Ne radi se o jednacenju akcenata, vec o stapanju slogova: Mar_i_jin->Mar_i_in->Mar_in. Nikakva Mara nije u igri. Time Marijin Dvor ne postaje Maaarin Dvor (akcenat na prvom slogu). Promjena po padezima: imenica Marijin Dvor se ponasa kao jedna rijec, pa je 'na Marijin Dvoru', jok na Marijinom Dvoru. Nekad je i za 'Banja Luka' vazilo 'u Banja-Luci'. Danas su to dvije rijeci: u Banjoj Luci.
Na strani marin dvor ili marijin dvor,nepismenost u narodu je ogromna. To je jedan golem val koji zaprepastava. Osnovna stvar i ppjam: VISOK VIŠI NAJVIŠI.
nastavnici i ucitelji polupismeni preko veze dobili posao ne znaju djecu nista da nauce a roditelji nista bolji jer se izmijenila struktura drustva, pola ih je doslo iz sandzaka gdje se nepravilno govori i danas imamo itekako iskrivljen bosanski jezik.Jos sada ovi kvazi strucnjaci treba da nam standardizuju jezik i da nam ostane ova nakarada..treba vas sve pohapsiti
kakav bolan peterice jeste li vi normalni...ne skrnavite jezik
isto kao NANAJVO...
A sta cemo sa rijecima koje kontamniraju bosanski jezik kao ocevid, ravnatelj, sttozer, milokliz
Mevlidov Dvor
Od ove priče se ne gradi budućnost.
Meni je veca zagonetka Cengic Vila, koju skoro svi izgovaramo Cvila?!?
Zar ga nije Vuk vec standardizovao?
Ja sam imao bemiks biciklo
ja kazem simin han
Ja kažem Sarajevo
Isto k'o đeštaima skraceno, a pisemo gdje si, sta ima,