Javna tribina u Sarajevu
0

Kako se boriti protiv korupcije u BiH?

Piše: N. Grabovica
Detalj s javne tribine u Sarajevu (Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Prva javna tribina o temi kako pobijediti korupciju u BiH održana je večaras u poslovnom centru UNITIC u Sarajevu.

Predstavnici Asocijacije Uzbunjivači, koja je bila i organizator tribine, željeli su ukazati i podstaknuti građane da prijave svoje šefove, direktore i preduzeća te na taj način pomognu u smanjenju ovog problema u našoj zemlji.

"Asocijaciju smo formirali prošle godine i trenutno brojimo oko 50 članova. Večaras nismo željeli okupiti neke analitičare, teoretičare ili političare da govore o ovoj temi, već obične građane koji su na svojoj koži osjetili ovaj problem. Bosna i Hercegovina je jedna od vodećih zemalja u Evropi po prisutnosti korupcije, pa se nadamo da ćemo na ovaj način uz predan trud i organizovanim radom tu sliku promijeniti", kazao nam je Bojan Bajić, predsjednik Asocijacije.

Dodao je kako je u BiH specifična situacija u vezi s ovim pitanjem, jer oni koji prijave korupciju postaju predmet osvete. O svom problemu ispričao nam je student Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, koji je i sam prijavio korupciju. “Kada sam odlučio prijaviti korupciju nisam previše razmišljao o mogućim posljedicama. Uradio sam to jer su me tako učili kod kuće i u školi i vjerovao sam u pravnu državu. Međutim, tu je problem, jer državni pravni sistem ne funkcionira kako bi trebao. Ja sam poslije izgubio neki svoj privatni mir, zbog brojnih optužbi i prijetnji, a problem se još nije riješio", rekao je Teufik Hadžiahmetović, student FPN-a.

U sličnom problemu bila je i Višnja Marilović, bivša uposlenica Centra Skenderija koja je zbog prijave svog direktora izgubila posao. Sada je nezaposlena i sumnja da će lako naći posao nakon što je prijavila korupciju, prije svega zbog sve većeg kriminala u javnim preduzećima.