{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svaki treći građanin BiH vjeruje da je korupcija najveći problem

F
15.11.2011. u 15:38
0
5
Svaki treći građanin BiH vjeruje da je korupcija najveći problem
0
Svaki treći građanin BiH vjeruje da je korupcija najveći problem
Svaki treći građanin BiH vjeruje da je korupcija najveći problem s kojim se suočava bh. društvo, a istraživanja pokazuju da je samo Kosovo ispod BiH u regionu kada je korupcija u pitanju, istaknuto je danas na brifingu za predstavnike medija u Sarajevu s ekspertima Delegacije Evropske unije za borbu protiv korupcije.
Naglašeno je i da je korupcija bolest koja pogađa svaki dio društva ukoliko joj se dozvoli širenje, i zato svaki dio društva mora biti mobiliziran u borbi protiv ove pošasti.

U Izvještaju Evropske komisije o napretku BiH u 2011. godini navedeno je da je BiH postigila veoma ograničen napredak u borbi protiv korupcije. Iako je zakonski okvir za borbu protiv korupcije uglavnom već uspostavljen, njegova provedba je neadekvatna i nedosljedna.

U kontekstu evropskih integracija borba protiv korupcije je veoma važna iz dva razloga - političkog i ekonomskog.

U političkom smislu, za ispunjavanje kopenhagenških kriterija neophodno je izgraditi stabilne institucije i vladavinu prava, a to se ne može postići ako je korupcija raširena. U ekonomskom smislu, očito je da korupcija potkopava tržišnu ekonomiju i investicije, zbog čega trpe svi građani.

Evropska unija u BiH podržava razvoj kapaciteta i institucija, kao i cijelog društva za borbu protiv korupcije te daje znatna sredstva za borbu protiv korupcije putem aktivnosti nevladinog sektora.

Građani obično mjere protiv korupcije vrednuju na osnovu broja uspješno procesuiranih slučajeva, a istraživanja pokazuju da iako ogroman broj slučajeva korupcije bude prijavljen, samo ograničen bude procesuiran a tek minimalan broj slučajeva završi osuđujućom presudom. A čak ni osuđujuća presuda nije garancija da će prestupnik završiti u zatvoru, jer se u mnogim slučajevima izvuku s novčanom ili uvjetnom kaznom.

Međutim, u Delegaciji Evropske unije naglašavaju da mora postojati politička volja za borbu protiv korupcije, ali i da dugoročno gledano mnogo više uticaja na borbu protiv korupcije mogu imati napori nevladinih organizacija usmjereni na monitoring, zagovaranje i edukaciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: