Izborni zakon i Finci
206

Kako političko Sarajevo odlučuje o ulasku Finske u NATO: Tragovima Milanovićeve logike

S. H.
Foto:  Robert Anić/Pixsell/Shutterstock
Foto: Robert Anić/Pixsell/Shutterstock
Davno je rečeno kako je svijet postao globalno selo. A to selo je toliko malo da prema tvrdnjama nekih predsjednika država u Evropi i jedna mala zemlja, jedan osrednji grad za evropske mjere, može blokirati pristupanje jedne suverene države najvećem i najsnažnijem vojnom savezu na svijetu.
To bi bila suština scenarija koji u svojoj glavi ima hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Gotovo da nema nervoznijeg političara u Evropi od Milanovića. Pod većim je pritiskom nego brojne evropske birokrate koje svakodnevno tješe Volodimira Zelenskog koji se brani od Rusije.

Odavno je jasno da je ključni vanjskopolitički cilj Hrvatske izmjena Izbornog zakona u BiH. I svi su već navikli da je to prioritet nad prioritetima. Međutim, nivo političke nervoze, i brzopletosti vjerovatno odavno nije viđen kao što to manifestuje predsjednik Hrvatske.

Čak je i nastup premijera Hrvatske Andreja Plenkovića dosta umjereniji i uravnotežen uz puno uvažavanje svih strana. Međutim, Milanović je zbog izbornog zakona u BiH očito spreman posvađati Hrvatsku sa cijelim svijetom. I ako na stranu ostavimo meritum problema za izborni zakon i zanemarimo ko traži previše, a ko ne želi dogovor, težina izgovorenih riječi Zorana Milanovića je nešto što preuzima primat.

Tako je danas u Zagrebu poručio da se Finska uzalud može nadati da će postati članica NATO-a jer prema Milanoviću Sabor Hrvatske njihovo pristupanje ne smije ratifikovati sve dok se ne promijeni izborni zakon u BiH. Prvo pitanje koje se nameće: Da li to Milanović Finsku gura ka Rusiji?

Milanović je direktno prozvao Amerikance, Engleze i Nijemce i pozvao ih da natjeraju Bakira Izetbegovića i političko Sarajevo da pristanu na promjenu Izbornog zakona na koju će pristati i HDZ.

"Hoćete u NATO? Nema problema, taman imamo dovoljno vremena. Za Finsku je to vitalno pitanje, i za nas je hoće li u Hercegovini hrvatskog predstavnika birati Hrvati. E sad će to čuti ljudi koji inače ne bi čuli. Jer ovoga je dosta. Mi ne tražimo da Finska ili Švedska promijene ime u Ikea, nego da samo kažu Amerikancima da se ovo riješi. Za mene je to vitalni nacionalni interes, države, nacije i naroda. Da BiH bude uređena država. Onda će Zagreb navijati da BiH bude u EU", zaključio je hrvatski predsjednik.

Vodeći se logikom Milanovića političko Sarajevo je to koje se pita da li će Finska ući u NATO. Dakle, ako se pristane na HDZ-ov izborni zakon, onda ni Hrvatska prema Milanoviću neće blokirati NATO put Finske. Što znači da političko Sarajevo, a vjerovatno najdirektnije Bakir Izetbegović indirektno odlučuju hoće li se se NATO širiti po Skandinaviji.

Ovakve političke paralele, koliko god djelovale nezamislive i koliko god su nerealne i smiješne, za pojedine državnike su očito prava mjera stvari.