Podrška od 10 miliona KM
11

Kako je UKC Tuzla potrošio pet miliona KM od Federacije: Sanirali dugove, nova tranša ide za opremu

A. K.
Kompleks UKC-a Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Kompleks UKC-a Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Univerzitetski klinički centar u Tuzli od februara do danas dobio je ukupno pet miliona konvertibilnih maraka od Federalne vlade, a od tog novca izvršena je otplata dospjelih dugovanja. Spomenuti iznos je 50 posto ukupne pomoći koju je Vlada Federacije BiH odobrila kliničkom centru u Tuzli, a nova tranša bi trebala stići do kraja ove godine i koristit će se za nabavku medicinske opreme.
Federalna vlada u februaru ove godine usvojila je program utroška s kriterijima raspodjele sredstava "Tekući transfer drugim nivoima vlasti i fondovima – Transfer za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH", utvrđenih u budžetu za 2020. godinu, u iznosu od 30 miliona KM.

Odobrena je raspodjela zdravstvenim ustanovama u FBiH čiji je osnivač Federacija, a po 10 miliona KM pripalo je Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla.

Nova tranša do kraja godine Kako je potvrđeno za Klix.ba, Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli do danas su kroz dva kvartala dodijeljena sredstva u ukupnom iznosu od pet miliona maraka, a ovaj iznos je utrošen u otplatu dospjelih dugovanja.

"Grant novac se dodjeljuje kvartalno, a mi smo dosad dva puta dobili po dva i po miliona KM isključivo za otplatu dospjelih dugova, što je u ugovoru i naznačeno. Ta sredstva se ne mogu trošiti za neke druge potrebe poput tekućeg poslovanja, isplate plaća i slično. Do kraja ove godine trebala bi stići i druga tranša za nabavku medicinske opreme za koju su tenderske procedure u toku", kazao je za Klix.ba direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović.

Tokom nedavne posjete Tuzli premijer Federacije BiH Fadil Novalić je kazao da je Federalna vlada kliničkom centru u ovom gradu u proteklom periodu pomagala u skladu sa svojim mogućnostima, a vezano za borbu sa epidemijom koronavirusa.

Od ranije je poznato da se UKC susretao s problemima koji se vežu za nedostatak određene medicinske opreme, ali i testova uz pomoć kojih se utvrđuje zaraza koronavirusom. Jusufović nam je kazao da su u proteklim danima dobili određene donacije u vidu zaštitne opreme, ali da ništa od toga nije stiglo sa viših nivoa.

"Trenuno se privodi kraju i tender za nabavku zaštitnih rukavica, tako da nam opreme neće nestati. Kada je riječ o PCR testovima, količine koje imamo sasvim su dovoljne za medicinske indikacije, a komercijalno testiranje i dalje nismo u mogućnosti raditi. To ćemo vršiti tek kada nabavimo nove količine komercijalno kupljenih testova jer za tu namjenu ne možemo koristiti matrijal iz humanitarnih donacija ili sa federalnog nivoa", istaknuo je Jusufović.

U bolnici 45 zaraženih koronavirusom Govoreći o borbi s koronavirusom, naš sagovornik trenutno stanje u UKC-u ocjenjuje stabilnim. Kako je naveo, trenutno je hospitaizirano 45 pozitvnih osoba, od čega je 36 u COVID bolnici, a devet u respiratornom centru.

"Trenutno stanje je stabilno s tendencijom stagnacije, dnevno u prosjeku otkrijemo novih 20 pozitivnih osoba, ali taj broj nas ne treba zavarati jer bi ponovo moglo doći do određene eksplozije infekcije", dodao je Jusufović.

Četverobrigadni radni režim koji podrazumijeva 24 sta rada te tri dana odmora se primjenjuje u klinikima koje sa ljudskim resursima imaju takvu mogućnost, a u Klinici za zaraze bolesti koja je danas COVID bolnica i dalje radi multidisciplinarni tim sastavljen od ljekara i medicinskih tehničara. U tuzlanskom UKC-u trenutno je na SARS-CoV-2 pozitivno 12 zaposlenika.