(Dez)informacije iz BiH
0

Kako je SOA u izvještaju obradila informacije o vrbovanju selefija u BiH

Piše: A. D.
Screenshot
Screenshot
Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) Hrvatske objavila je javni izvještaj za 2018. godinu u kojem se posebno osvrnula i na aferu koja se odnosi na vrbovanje selefija u BiH.
Riječ je o aferi nastaloj nakon medijskih informacija o tome da su državljani BiH otkrili da su ih službenici SOA-e vrbovali za saradnju, te da su im tražili prijenos oružja do lokalnih mesdžida, kako bi BiH bila označena kao terorističko uporište.

"U javni informacijski i medijski prostor povremeno se plasiraju fragmentirani podaci, lažne ili iskrivljene vijesti kojima se pokušava nametnuti viđenje nekog događaja i/ili mijenjati svijest i stavovi kod javnosti, a u kojima se Republiku Hrvatsku, EU i NATO prikazuje u negativnom svjetlu. Cilj ovih medijskih objava je utjecaj na stabilnost hrvatskih državnih institucija i regionalnog okruženja, lažno prikazivanje Republike Hrvatske kao nevjerodostojne članice NATO-a i EU te slabljenje euroatlantskog i europskog zajedništva", kaže se u dijelu izvještaja SOA-e.

SOA, tako, ovaj slučaj tretira kao primjer lažnih medijskih objava u susjedstvu u kojima se "SOA-u optuživalo za prisiljavanje selefija na prebacivanje oružja u BiH.

"Isti medij je u julu 2018. objavio lažnu vijest da je Nikolaj Patrušev, tajnik ruskog Sigurnosnog vijeća boravio u RH. Također, za pojedine teme u medijskim objavama plasiraju se teze kojima se želi narušiti međunarodni ugled Republike Hrvatske i proširiti narativ o nelegalnom i nelegitimnom djelovanju hrvatskih institucija, danas, kao i tijekom stvaranja i oslobađanja hrvatske države u Domovinskom ratu", kaže se u izvještaju SOA-e, pri čemu se misli na magazin "Žurnal", koji je objavio ovu informaciju.

Treba podsjetiti da je Tužilaštvo BiH, nakon objave ove informacije, donijelo naredbu o neprovođenju istrage protiv zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i Ivana Bandića, generalnog konzula Hrvatske u BiH u Konzulatu u Tuzli, "jer ni direktor OSA-e, ni svjedok H. Č., a ni ostali predstavnici sigurnosnih agencija u BiH nisu potvrdili tačnost navoda Dragana Mektića i novinara Avde Avdića" u spomenutom tekstu.

S druge strane, Tužilaštvo BiH naredilo je provođenje istrage protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

"Naime, iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnov sumnje da je navedni kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obvezan čuvati tajne podatke, podijelio s osobama koje nemaju ovlasti za pristup podacima s oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost te u konačnici dao lažan iskaz u Tužilaštvu BiH, što je prouzročilo teške posljedice za sigurnost, vladavinu prava i ugled Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.