Političke igre u RS
3

Kako je SNSD u dvije godine oteo vlast SDS-u u Doboju i uvjerljivo slavio na ovogodišnjim izborima

N. Vasić
Foto: SNSD Doboj
Foto: SNSD Doboj
SNSD je u Doboju preuzimanje vlasti započeo 2018. godine nakon općih izbora, a definitivno su je učvrstili na ovim lokalnim izborima, uvjerljivim osvajanjem glasova, kako načelničkih tako i u gradskom vijeću gdje SDS čak nije prešao ni cenzus za ulazak.

Na prošlim lokalnim izborima je pobjedu u Doboju odnio Obren Petrović, tadašnji član SDS-a, stranke koja je dugo vladala Dobojem. On je s razlikom od nešto manje od 5.000 glasova pobijedio SNSD-ovog kandidata Milorada Živkovića. No na ovim lokalnim izborima, uvjerljivu pobjedu ostvaruje SNSD-ov kandidat Boris Jerinić i to pod dirigentskom palicom upravo Obrena Petrovića.

Nakon 99,06 posto prebrojanih glasova za gradonačelnika je izabran Boris Jerinić koji je osvojio nevjerovatnih 34.665 glasova, odnosno 82,24 posto glasova. SDS-ov kandidat je dobio svega 2.026 glasova i tako poražen sa 32.639 glasova razlike.

SNSD-ov put učvršćivanja vlasti u Doboju

Interesantno je i indikativno to da je na prošlim, općim izborima, SDS u Doboju imao najbolji izborni rezultat za ovu stranku u Republici Srpskoj, no tadašnji predsjednik stranke Vukota Govedarica nije bio zadovoljan njihovim angažmanom, šta više, smatrao je da je njihova krivica što on nije postao predsjednik RS-a.

Mnogo toga se narednih mjeseci nakon općih izbora 2018. godine dešavalo iza kulisa. Ono što je zvanično jeste Govedaricina odluka da iz SDS-a isključi dotadašnjeg gradonačelnika Obrena Petrovića i sadašnjeg Borisa Jerinića zbog koketiranja s Miloradom Dodikom.

Njih dvojica ubrzo i prelaze u SNSD. Dotadašnji gradonačelnik Obren Petrović odlazi u Parlamentarnu skupštinu BiH, a Dodik ga postavlja na čelo Gradskog odbora stranke i time učvršćuje snagu među SDS-ovim članovima i aktivistima. Jerinić tako na vanrednim izborima 2019. godine postaje novi gradonačelnik Doboja uz podršku SNSD-a (političke stranke u koju je prešao) i kompletnog SDS-ovog članstva.

Katastrofalan rezultat SDS-a u Gradskom vijeću

Sudeći prema rezultatima Centralne izborne komisije BiH, a nije prebrojano samo jedno biračko mjesto, koje ne može napraviti znatne promjene, SDS nije uspio da pređe cenzus za ulazak u Gradsko vijeće. Više glasova od njih glasova su imali i SDA, PDP, NDP, SDP BiH koji također nisu uspjeli dobiti potrebnih tri posto. Naime, SDS je osvojio svega 493 glasa i tako je sveden na nivo male partije.

S druge strane, SNSD je dobio uvjerljivo najviše glasova - 25.741, čime je broj njihovih vijećnika povećan na 24 sa sedam koje su imali rezultatom iz 2016. godine. Uistinu, zbog svih dešavanja unutar gradskih odbora SDS-a i SNSD-a u protekle dvije godine, u još uvijek aktuelnoj vijećničkoj konstelaciji, se ne može sa sigurnošću tvrditi ko je čiji vijećnik i ko koliko njih ima.

Uvidom u rezultate CIK-a, jasno je da će samo pet stranaka imati svoje vijećnike i to SNSD njih 24, Demos dvojicu, Socijalistička partija i Koalicija Doboj u srcu također po dvojicu vijećnika te DNS jednog.

Glasačko tijelo u Doboju je, čini se, uistinu jedna vojska koja bilo koga može da "dovede" i "skine" s vlasti ukoliko oni od toga imaju koristi. Oni ne kažnjavaju preletače kao što je to slučaj s Bijeljinom, nego biraju korist za sebe. Ovaj put su se odlučili za SNSD, a ukoliko ne dođe do značajnijih turbulencija unutar vladajuće stranke, čini se da će se dobojska "vojska" i ubuduće držati svog izbora.