Jedinica iz Sarajeva
227

Kako je nastala 102. motorizovana brigada Armije Republike BiH: Obilježena 30. godišnjica

V. K.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Na šehidskom mezarju Kovači danas je započelo obilježavanje trideset godina od formiranja 102. motorizovane brigade Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Povodom značajnog datuma, predsjednik udruženja "Borci veterani 102. motorizovane brigade" Nafija Šikalo opisao je period formiranja brigade te je pojasnio zašto je došlo do tog čina.

"Danas, 19. februara, obilježavamo 30 godina od formiranja 102. motorizovane brigade 1. korpusa. Prije 30 godina, naređenjem štaba i u interesu okrupnjavanja sarajevskih brigada, formirana je 102. motorizovana brigada u čiji sastav su ušli 1. motorizovana brigada, 3. motorizovana brigada i Specijalna motorizovana brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine", rekao je Šikalo.

Naglasio je kako je brigada obuhvatala ljudstvo iz četiri općine.

"Specifičnost brigade je ta što je bila podjednako popunjena ljudstvom iz četiri općine. To su općine Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar te Ilidža. Od samog formiranja, linija odbrane bila je na području Ilidže od kasarne Nedžarići preko Stupskog brda, Stupa, Azića. Kompletna linija odbrane bila je izuzetno teška za braniti. Zahvaljujući hrabrosti boraca, mi tokom čitave agresije nismo izgubili nijedan pedalj", poručio je.

Nafija Šikalo (Foto: I. L./Klix.ba)
Nafija Šikalo (Foto: I. L./Klix.ba)

Također, Šikalo ističe kako 102. motorizovana brigada ima i najviše poginulih boraca.

"Brigada ima najviše šehida u BiH, preko 960. Imamo 18 odlikovanih Zlatnih ljiljanaa, načelnik štaba Meho Porobić posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost", rekao je Šikalo.

Ratni komandant 102. motorizovane brigade Esad Paldum prisjetio se dana kada je formirana brigada.

"Kada čovjeka pitate čega se najviše sjeća, ja bih se sjetio 19. februara 1993. godine. Hladni februar u opkoljenom Sarajevu, bez vode i struje. Sjetiću se tog datuma kada sam dobio naredbu od predsjednika Alije Izetbegovića. U to vrijeme počela je velika ofanziva agresora na zapadne kapije grada. Počela je onda kada je kod nas došlo do smjene komandanata. Zatekao sam teško stanje sa vojnog aspekta. Puno jedinica i komandanata. Gdje je puno komandanata tu je otežano vođenje. Tu su bili ogromni i logistički problemi", prisjetio se Paldum.

Objasnio je i šta je u tim trenucima bio glavni cilj agresora.

"Njihov osnovni cilj je bio probiti linije na Stupu i spojiti snage iz Lukavice sa snagama u Rajlovcu i na taj način dovesti u potpunu blokadu Dobrinju. Time bi stavio pod kontrolu i Alipašino Polje te bi grad bio u blokadi. Zahvaljujući borcima, istrajnosti i motivisanosti, to se nije desilo", rekao je komandant.

Esad Paldum (Foto: I. L./Klix.ba)
Esad Paldum (Foto: I. L./Klix.ba)

Paldum se prisjetio i razgovora za Izetbegovićem kojem je na karti pokazivao gdje se nalaze neprijateljske jedinice, a gdje jedinice Armije Republike BiH.

"Nisam imao gdje ni kartu raširiti. Ne da smo bili blizu nego smo bili jedni uz druge. Pitao me šta očekujem od svega ovoga. Rekao sam da je nas 1.500 aktivno u borbi, da u rezervi imamo oko 3.500 ljudi. Skromno naoružani, ali motivisani. Rekao sam da mogu proći samo ako svi poginemo, ali to se može desiti", poručio je Paldum.