U organizaciji iz Srbije
206

Kako je general VRS-a Dragiša Masal za zlodjela nagrađen bistom u Višegradu

E. A.
Bista Dragiši Masalu u Višegradu (Foto: Općina Višegrad)
Bista Dragiši Masalu u Višegradu (Foto: Općina Višegrad)
Na širem području Višegrada u posljednje dvije decenije podignuto je više spomenika u čast ratnim zločincima, a danas uglavnom služe za okupljanja pripadnika ravnogorskog pokreta i druge manifestacije koje ne simboliziraju ništa dobro.

U Gornjem Vardištu kod Višegrada u kompleksu "Krstića dvori" Vojkan Krstić, načelnik Centra za spašavanje Srbije, prije godinu dana podigao je bistu ratnom generalu Vojske RS-a i Srbije Dragiši Masalu. Obojica su porijeklom iz Vardišta, a Krstić je u javnosti stalno isticao da mu je želja podići spomenik jednom od najpoznatijih Višegrađana koji se "istakao u odbrambeno-otadžbinskom ratu".

O masovnim ubistvima, protjerivanju i zločinima nesrpskog stanovništva, pod komandom "srpskih junaka" poput Dragiše Masala, ni riječi, iako činjenice govore drugačije.

Ko je bio Dragiša Masal?

Dragiša Masal, profesionalni oficir bivše JNA i general-potpukovnik Vojske Republike Srpske rođen je 1951. godine u Vardištu kod Višegrada. Vojsci RS-a priključio se 19. maja 1992. godine, na dan kada je formalno agresorski Užički korpus bivše JNA, na zahtjev UN-a, napustio Višegrad nakon počinjenih zločina i progona nesrpskog stanovništa iz doline Drine.

"To je bilo formalno jer je Užički korpus iza sebe ostavio dobro naoružane srpske vojne formacije (Arkanovci, Beli orlovi, Šešeljevci, četnici) kojima se priključio veliki broj vojnika bivše JNA, rezervista Užičkog korpusa, koji su uniforme JNA zamijenili četničkim. To je uradio i Dragiša Masal, tada visoki oficir bivše JNA koji je od 31. januara 1993. godine obavljao dužnost komandanta TG 'Višegrad'. Imao je dobre veze u bivšoj JNA pa je mogao bez problema nabaviti municiju i rakete iz Srbije koje su koristili na višegradskom i goraždanskom ratištu za progon i ubijanje civila. Primjera radi, u dokumentu od 8. aprila 1993. godine, upućenom tzv. Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, traži saglasnost za preuzimanje municije (raketa i metaka) koju su obezbjedili u RZ Kragujevac", ispričao je za Klix.ba Ermin Kuka, naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Kuka podsjeća da je Dragiša Masal u naređenju za daljnja agresorska djelovanja u operaciji "Zvijezda 94", od 11. aprila 1994., ispoštovao naredbu ratnog zločinca Ratka Mladića u kojoj je između ostalog stajalo "Gurajte energično naprijed, ne osvrćite se na ovo što se oko nas dešava. Turci moraju nestati sa ovih prostora".

"Masal se predano uključio u najokrutnije etničko čišćenje i progon nesrpskog stanovništva iz doline Drine. Masovna ubistva, sistematično protjerivanje lokalnog stanovništva i plansko uništavanje njihovih kulturno povijesnih spomenika i vjerskih objekata obilježili su njegov ratni put, a njegovo 'junaštvo' je slavljenje zločina, progona i etničkog čišćenja i uništavanja džamija", ističe Kuka.

Nagrade za masovna ubistva i etničko čišćenje

Dodaje kako je Masal bio glavni promotor i sudionik etničkog čišćenja za što je uredno nagrađivan novčanim potporama iz Srbije.

"Vojna pošta broj 7111 Han Pijesak izdala je pukovniku Dragiši Masalu Uvjerenje o učešću u izvršavanju zadataka u zoni borbenih djelovanja, radi rješavanja staža osiguranja, tj. radi obezbjeđenja novčanih primanja koja je dobijao iz Srbije", pojašnjava Kuka.

Dragiša Masal je upamćen kao osoba koja je komandovala, rukovodila i naređivala akcije TG "Višegrad" koje su rezultirale brojnim pojedinačnim i masovnim stradanjima civila na širem području Višegrada i Goražda.

"Naročito se to odnosi na neselektivno granatiranje civilnih ciljeva u Goraždu, 'zaštićenoj zoni UN-a' od aprila 1993. godine. Navedene činjenice su potvrđene brojnim dokumentima i svjedočenjima prilikom suđenja Ratku Mladiću u Haškom tribunalu, na kome je Dragiša Masal učestvovao u svojstvu svjedoka odbrane. I umjesto da svjedoči u konkretnom predmetu tužiteljstvo je prezentiralo niz dokumenta koji su ga teretili za zločine počinjene protiv nesrpskog stanovništva i time ga dovelo u situaciji da se morao braniti zbog svoje ratne prošlosti. Budući da je preminuo 2017. godine, nije procesuiran i osuđen kao ratni zločinac. Znači, tužiteljstvo nije imalo priliku dokazati cjelovitu istinu o jezivim zločinima pukovnika Masala počinjenim prvenstveno protiv civilnog stanovništva", kaže Kuka.

Provokacije dolaze iz Srbije

Spomenik Masalu u Vardištu je indikativna činjenica da većinu ovakvih "manifestacija" na području Višegrada organiziraju udruženja i organizacije iz susjedne Srbije, smatra Kuka.

"Spomen krst sa imenima ruskih plaćenika i dobrovoljaca koji su poginuli na ratištima oko Višegrada podigli su članovi Udruženje veterana '12. April' iz Kosovske Mitrovice. Na obilježavanju godišnjica hapšenja zločinca Draže Mihailovića velika većina pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta, kao i većina provokacija, dolazi iz Srbije. I dok mali broj povratnika Bošnjaka nastoji živjeti normalno s komšijama Srbima, s druge strane dolaze pojedinci i organizacije koji slave zločine i ljude sa upitnom ratnom prošlošću. Podizanje spomenika takvim ljudima šalje lošu poruku suživotu u Višegradu. Na sve načine se od prijeratnog multietničkog Višegrada pokušava napraviti etnički čist grad i tako, u mirno doba, provesti velikosrpski ciljevi o etnički čistim srpskim teritorijama na području Istočne Bosne", ističe Ermin Kuka.

Dragiša Masal je preminuo u martu 2017. godine. Nikada nije odgovarao za ratne zločine počinjene na području Višegrada, Goražda i za otmicu u Štrpcima.