Narodna skupština RS
0

Kako je došlo do otpuštanja 40.000 radnika?

FENA
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Poslanik SDS-a Lazo Marić pozvao je večeras predstavnike Vlade RS-a da odgovore kako je u Republici srpskoj prošle godine došlo do otpuštanja 40.000 radnika i šta izvršna vlast čini kako bi građane zaštitila od posljedica ekonomske krize.

On je ukazao i da je prosječna zaduženost građana sa 466 u 2006. porasla na 1.500 KM.

Marić je ovo izjavio obrazlažući večeras u Narodnoj skupštini RS-a prijedlog zaključka po kojem bi Vlada dostavila Narodnoj skupštini izvještaj o provođenju njenih mjera za ublažavanje negativnih posljedica svjetske ekonomske krize na privredu RS-a.

Taj zaključaj nije prihvatila skupštinska većina.

U večernjem dijelu zasjedanja entitetskog parlamenta bez veće rasprave prihvaćena je Informacija o ravnopravnosti spolova u radu i zapošljavanju u RS-a, u kojoj je istaknuto da i pored dobrih zakona i dalje je u praksi prisutna spolna diskriminacija.

Parlamentarci su dali saglasnost i na Prijedlog posebnog privatizacionog programa za banjalučki "Veterinarsko-stočarski centar", kojim je predviđeno da 55 posto državnog kapitala bude prodato putem tendera kupcu koji će trajno zadržati pretežnu djelatnost preduzeća.

Također, data je i saglasnost za izmjenu Odluke o prihvatanju zaduženja prema Vladi Japana putem Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) po projektu ugradnje sistema za odsumporavanje dimnih gasova u Mješovitom holdingu "Elektroprivreda RS-a“, odnosno zavisnom preduzeću Rudnik i termoelektrana "Ugljevik“.

Usvojen je i zaključak o razrješenju dužnosti člana Regulatorne komisije za energetiku Mitra Petrušića, na lični zahtjev, dok je za člana Upravnog odbora RTRS-a, kao predstavnika ostalih, izabrana Naida Kiljanin.

Poslanici su odlučili i da Enesu Hašiću, zamjeniku ombudsmena RS-a prestane funkcija, jer je ta institucucija ukinuta.

Nakon tačke izbor i imenovanja okončana je sjednica Narodne skupštine RS-a.