Kršenje odluke Senata
409

Kako je bivši ministar u Tuzli odbranio doktorat uprkos zabrani zbog epidemije koronavirusa?

Klix.ba
Hadžiefendić tokom odbrane doktorske disertacije (Foto: Facebook)
Hadžiefendić tokom odbrane doktorske disertacije (Foto: Facebook)
Proteklih dana u tuzlanskoj javnosti podigla se ogromna prašina vezano za organiziranje odbrane doktorske disertacije tuzlanskog ljekara Bahrudina Hadžiefendića uprkos zabrani Univerziteta u Tuzli koja je donesena dan ranije, shodno epidemiološkoj situaciji koja je uzrokovana pojavom koronavirusa u Bosni i Hercegovini.

Naime, shodno preporukama Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona od 25. marta 2020. godine, u cilju zaštite i zdravlja studenata i zaposlenika Univerziteta u Tuzli i prevencije pojave zaraze koronavirusom, Senat ove visokoškolske ustanove, na vanrednoj sjednici održanoj 26. marta 2020. godine, donio je odluku o načinu organizacije i realizacije nastave za vrijeme stanja nesreće.

Odluka Senata Univerziteta u Tuzli (Foto: Klix.ba)
Odluka Senata Univerziteta u Tuzli (Foto: Klix.ba)

Ova odluka na snagu je stupila danom donošenja, a jasno je, između ostalog zabranila, tačnije odgodila, polaganja ispita za redovne i vanredne studente te odbrane diplomskih radova, magistarskih radova i doktorskih disertacija do 30. aprila 2020. godine.

Odluka Senata Univerziteta u Tuzli (Foto: Klix.ba)
Odluka Senata Univerziteta u Tuzli (Foto: Klix.ba)

Međutim dan kasnije, 27. marta ove godine održana je odbrana doktorske disertacije za tuzlanskog ljekara i bivšeg ministra zdravstva iz Saveza za bolju budućnost (SBB) Bahrudina Hadžiefendića. Prema informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, odbrana doktorske disertacije održana je u prisustvu članova komisije, a na ovakav način prekršena je odluka Senata Univerziteta u Tuzli.

S odbranom doktorske disertacije pohvalio se i sam Hadžiefendić putem društvene mreže Facebook, međutim, nedugo nakon toga album s fotografijama je izbrisao sa svog profila.

(Foto: Facebook)
(Foto: Facebook)

Vezano za ovaj događaj danas je reagovala i Ljekarska komora Tuzlanskog kantona. Iz komore navode da očekuju reakciju Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, jer smatraju da postoje indicije, prema Krivičnom zakonu Federacije BiH, da je počinjeno krivično djelo organiziranjem javne odbrane doktorske disertacije. U ovom događaju, prema njihovim tvrdnjama, sudjelovali, su uposlenici Univerziteta u Tuzli, ali i članovi Ljekarske komore TK.

"Komora prati aktivnosti svojih članova i još jednom poziva članove i građane BiH da poštuju preporuke kriznih štabova i drugih institucija vlasti. Komora će reagirati prema postupcima svojih članova, poštujući Statut i druge akte komore", naveli su iz tuzlanske Ljekarske komore.

Članovi komisije (Foto: Facebook)
Članovi komisije (Foto: Facebook)

Na spornu odbranu doktorske disertacije danas je reagovao i premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović koji je po struci ljekar specijalista, bivši je načelnik Klinike za interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli te univerzitetski profesor.

Kako je kazao, bez obzira na sva upozorenja i odluke koje je donio Krizni štab TK, jedan dio akademske zajednice je zakazao te nisu ispoštovana donesena pravila. To je, prema njegovom mišljenju, izazvalo ekscesnu situaciju koja je praktično mogla uvesti infekciju koronavirusa u Klinički centar u Tuzli.

"U ovom vremenu nije trebalo pristupiti ovakvim aktivnostima i to je Krizni štab TK naredio. Nešto slično se dešavalo od 1992. do 1995. godine, a oni ljudi koji su bili na borbenoj liniji, tada nisu imali mogućnost ni šansu da napreduju. Bili su uz svoj narod, a neko u ovom kriznom vremenu ima vremena da se bavi akademskim napredovanjem, što ova vlada osuđuje. Neposredno po spoznaji da je jedan od kolega sa Kliničkog centra bio član komisije za odbranu dotorske disertacije, u kasnim noćnim satima u petak sam ga kontaktirao i rekao da bude isključen iz sistema. On je trenutno pod nadzorom", kazao je Tulumović.

Odgovor na pitanje kako je Bahrudinu Hadžiefendiću proteklog petka omogućena odbrana doktorske disertacije potražili smo danas od rektorice Univerziteta u Tuzli Nermine Hadžigrahić. Iako smo pisanim putem od nje dobili potvrdu da će nam odgovoriti na postavljeno pitanje, to se nije dogodilo do objave ovog članka.