{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako je 1997. godine izgledala historijska posjeta pape Ivana Pavla II Sarajevu

Piše: Am. Dž./Klix.ba
5.6.2015. u 17:55
179
86
Kako je 1997. godine izgledala historijska posjeta pape Ivana Pavla II Sarajevu
179
Papa Franjo pohodit će sutra Bosnu i Hercegovinu, a naš glavni grad već je preplavljen hodočasnicima koji će pozdraviti njegov dolazak.
Najbolji uvid u to kako bi Sarajevo sutra, tokom cjelodnevne posjete pape Franje, moglo izgledati, daje upravo posjeta jednog od njegovih prethodnika.

Naime, 1997. godine papa Ivan Pavao II posjetio je glavni grad BiH, koji se tada još uvijek oporavljao od četverogodišnje ratne golgote.

Ivan Pavao II je stigao na Međunarodni aerodrom Sarajevo poslijepodne 12. aprila i po izlasku iz aviona poljubio bosanskohercegovačku zemlju te blagoslovio sve njene građane.

Građani BiH, svih vjeroispovijesti, tada su stigli u Sarajevo i raširenih ruku dočekali papu. Oni su, zajedno sa brojnim posjetiteljima iz drugih zemalja regije ali i šire, ispunili ulice i stadion Koševo.

Upravo je na stadionu Koševo 13. aprila 1997. godine papa Ivan Pavao II predvodio svečano euharistijsko slavlje. Tom prilikom pozvao je na mir, praštanje i pomirenje, kazavši da je to bitna pretpostavka pomirenja istine i pravde.

Ivan Pavao II je govorio o BiH i prije i poslije posjete, a isticao je da je Sarajevo simbol suživota, tolerancije i zajedničke budućnosti.

Kao znak zahvalnosti za sve što je učinio za BiH i njene građane, ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevo nedavno je postavljen spomenik u čast Ivanu Pavlu II.

Tokom 2003. godine Ivan Pavao II je ponovo pohodio BiH i to 22. juna, kada je stigao u Banju Luku. Tada je, kako su izvještavali mediji, također pozvao na pomirenje, mir i afirmaciju čovjeka u BiH.

Tada je misnom slavlju prisustvovalo više od 40.000 vjernika, a papa je proglasio blaženim Ivana Merza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: