{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo ispratilo papu Franju: Posjeta počela i okončana druženjem s mladima

6.6.2015. u 20:40
465
361
Sarajevo ispratilo papu Franju: Posjeta počela i okončana druženjem s mladima
465
"Vi ste proljetni cvjetovi i u vama vidim želju da idete naprijed, a ne nazad u destrukciju i prošlost" poručio je mladima nakon cjelodnevne posjete Sarajevu papa Franjo, koji je večeras u 20:40 sati napustio sarajevski aerodrom odletjevši nazad u Rim.
Papu je u Sarajevu dočekalo više desetina hiljada građana i vjernika iz BiH, regiona i svijeta, a svetu misu na stadionu Koševo predvodio je pred 70.000 ljudi. Svi oni s oduševljenjem su pratili pohod Svetog Oca, velikog državnika i još većeg čovjeka zemlji za koju je i sam rekao da je mnogo propatila u prošlom stoljeću.

U svojim izjavama papa je istakao da se moli za mir i blagostanje za Sarajevo i čitavu BiH, te poruke da nigdje i nikada više ne bude rata. Njegov dolazak i pozdravljanje sa svima koji su došli da ga vide izazvali su oduševljenje, aplauze i duboke emocije. Papa je svuda nalazio način da se zaustavi, rukuje i porazgovara sa onima koji su sate provodili kako bi ga vidjeli uživo, a Sarajevo je danas bilo preplavljeno posjetiocima sa svih strana svijeta.

Historijska posjeta glavnom gradu naše zemlje bila je tema mnogih medija i van naše zemlje, a zanimljivo je da je papa, nakon što je kročio na tlo BiH, prvo svoje vrijeme posvetio svakom djetetu u narodnoj nošnji koje ga je dočekalo u organizovanoj povorci na aerodromu. Također, susretom i razgovorom sa mladima u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih "Ivan Pavao II" završen je papin pohod.

"Mir vama. Bog neka blagoslovi sve vas. Muslimani, kršćani i pripadnici svih ostalih religija, svi smo mi braća i svi vjerujemo u istog Boga. Da nikad među nama ne bude razdora", poručio je na kraju papa koji se ni ovoga puta nije držao zvaničnog govora već govorio iz srca.

I na odlasku, na aerodromu se rukovao sa svima s kojima je uspio i pokazao da mu je čovjek na prvom mjestu. Iako mu je 78 godina i nakon skoro 12-satne posjete, kako je kazao, "evropskom Jerusalemu", njegovo lice bilo je ozareno, a njegova posvećenost oduševljavajuća.

Sve detalje ove posjete mogli ste pratiti uživo na portalu Klix.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: