{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo ispratilo papu Franju: Posjeta počela i okončana druženjem s mladima

6.6.2015. u 20:40
465
361
Sarajevo ispratilo papu Franju: Posjeta počela i okončana druženjem s mladima
465
"Vi ste proljetni cvjetovi i u vama vidim želju da idete naprijed, a ne nazad u destrukciju i prošlost" poručio je mladima nakon cjelodnevne posjete Sarajevu papa Franjo, koji je večeras u 20:40 sati napustio sarajevski aerodrom odletjevši nazad u Rim.
Papu je u Sarajevu dočekalo više desetina hiljada građana i vjernika iz BiH, regiona i svijeta, a svetu misu na stadionu Koševo predvodio je pred 70.000 ljudi. Svi oni s oduševljenjem su pratili pohod Svetog Oca, velikog državnika i još većeg čovjeka zemlji za koju je i sam rekao da je mnogo propatila u prošlom stoljeću.

U svojim izjavama papa je istakao da se moli za mir i blagostanje za Sarajevo i čitavu BiH, te poruke da nigdje i nikada više ne bude rata. Njegov dolazak i pozdravljanje sa svima koji su došli da ga vide izazvali su oduševljenje, aplauze i duboke emocije. Papa je svuda nalazio način da se zaustavi, rukuje i porazgovara sa onima koji su sate provodili kako bi ga vidjeli uživo, a Sarajevo je danas bilo preplavljeno posjetiocima sa svih strana svijeta.

Historijska posjeta glavnom gradu naše zemlje bila je tema mnogih medija i van naše zemlje, a zanimljivo je da je papa, nakon što je kročio na tlo BiH, prvo svoje vrijeme posvetio svakom djetetu u narodnoj nošnji koje ga je dočekalo u organizovanoj povorci na aerodromu. Također, susretom i razgovorom sa mladima u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih "Ivan Pavao II" završen je papin pohod.

"Mir vama. Bog neka blagoslovi sve vas. Muslimani, kršćani i pripadnici svih ostalih religija, svi smo mi braća i svi vjerujemo u istog Boga. Da nikad među nama ne bude razdora", poručio je na kraju papa koji se ni ovoga puta nije držao zvaničnog govora već govorio iz srca.

I na odlasku, na aerodromu se rukovao sa svima s kojima je uspio i pokazao da mu je čovjek na prvom mjestu. Iako mu je 78 godina i nakon skoro 12-satne posjete, kako je kazao, "evropskom Jerusalemu", njegovo lice bilo je ozareno, a njegova posvećenost oduševljavajuća.

Sve detalje ove posjete mogli ste pratiti uživo na portalu Klix.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: