vijesti
308

Svjetski mediji: Papa donosi poruku mira i suživota u zemlji koja se suočila s ratom

Piše: M. N.
Brojni svjetski mediji izvijestili su o dolasku pape Franje u Sarajevo. Svi naglašavaju kako je papa došao da donese poruku mira i suživota u zemlji koja se suočila s ratnim razaranjima.

"Papa će donijeti poruku mira BiH koja se suočila s tenzijama među muslimanima, katolicima i pravoslavcima. Prije dvije decenije etnička i vjerska mržnja bjesnila je tokom četverogodišnje opsade Sarajeva 1990-ih godina", piše CNN u tekstu naslovljenom "Papa Franjo u posjeti Sarajevu, Jeruzalemu Evrope".

BBC se osvrnuo na veliko misno slavlje koje se održava na stadionu Koševo naglasivši kako desetine hiljada katolika prisustvuju ovom događaju.

"Papa će dati svoju podršku pomirenju, ohrabrujući zajednice da se ujedine. Razgovarajući s novinarima u avionu ka BiH, opisao je Sarajevo kao 'Jeruzalem Zapada'. 'To je grad različitih religijskih i etničkih kultura. To je i grad koji je mnogo propatio tokom historije. Sada je na lijepom putu mira. Na ovom sam putu kako bih govorio o tome, kao znak mira i molitve za mir', rekao je papa", piše BBC.

O papinom pastoralnom pohodu Sarajevu pišu i švicarski mediji.

"Papa je doputovao kao hodočasnik mira u grad koji je bio poprište dugog rata... Ova Balkanska zemlja i dalje je duboko podijeljena, 20 godina nakon rata i ima velike ekonomske i socijalne probleme", piše Swiss Info.

Španski "El Mundo" piše s puno pohvala o Sarajevu i dočeku pape.

"Danas, kada se obilježava 20. godišnjica kraja rata, Sarajevo se vratilo normalnom životu. Njegove ulice možete potpuno zamijeniti s nekim u velikim gradovima u Španiji s neprestanim prometom, turistima i mladima koji se druže", piše El Mundo.

Francuski BFM u svom tekstu o dolasku pape u BiH pisao je o komplikovanom uređenju BiH i podjeli na FBiH i RS, naglasivši kako je upravo razlog papinog dolaska - "poruka mira, suživota i zajedničkog rada na izgradnji države s naglaskom na dijalogu".