BiH
80

Osamnaesta godišnjica posjete pape Ivana Pavla II Sarajevu

Piše: Er. M.
Papa Ivan Pavao II. pred 40.000 građana BiH na stadionu Koševo 1997. godine (Foto: AFP)
Papa Ivan Pavao II. pred 40.000 građana BiH na stadionu Koševo 1997. godine (Foto: AFP)
Prošlo je tačno osamnaest godina od prve posjete pape Ivana Pavla II razorenom Sarajevu 1997. godine. Ova posjeta imala je značaj za sve građane BiH bez obzire na vjersku ili etničku pripadnost jer je unijela tračak nade u ratom razrušenu zemlju. Kao znak zahvalnosti ispred katedrale Presvetog srca Isusova u Sarajevo postavljen je spomenik u njegovu čast.

Uprkos tome što je Ivan Pavao II još 1994. godine izrazio želju da posjeti Sarajevo i što su pripreme za dolazak skoro bile završene, niko u tom trenutku nije mogao garantovati za sigurnost pape i hodočasnika zbog čega je posjeta BiH na kraju i odgođena.

Ipak, Ivan Pavao II je održao govor u Castel Gandolfu koji je namjeravao izgovoriti u BiH. Govor na kojem se papa obraćao kao da se nalazi u Sarajevu prenosila je bosanskohercegovačka televizija.

Tri godine kasnije, 12. i 13. aprila 1997. godine, papa je posjetio Bosnu i Hercegovinu i donio novi tračak nade u ratom razrušenu zemlju. Nakon višemjesečnih priprema 12. aprila u 16 sati sa međunarodnog aerodroma "Leonardo da Vinci Fiumicino" u Rimu Ivan Pavao II krenuo je u posjetu BiH. Sat i po kasnije stigao je na Sarajevski aerodrom i simbolično po izlasku iz aviona poljubio bosanskohercegovačku zemlju i blagoslovio sve njene građane.

Samo sat vremena kasnije, papa je u katedrali Presvetog Srca Isusova predao Vinku kardinalu Puljiću "Svjetiljku mira" koju je za vrijeme rata u BiH postavio u bazilici svetog Petra pred likom Gospe od pomoći koja je trebala podsjetiti posjetitelje da se pomole za narod u BiH.

Dan poslije, u 10:30 sati pred 50.000 prisutnih građana na stadionu Koševo papa je, uz suslavlje osam kardinala i većeg broja biskupa iz BiH, Hrvatske i drugih evropskih zemalja te Sjedinjenih Američkih Država, predvodio svečano euhartijsko slavlje. Tom prilikom pozvao je na mir, praštanje i pomirenje, kazavši da je bitna pretpostavka pomirenja istine i pravde.

Papa Ivan Pavao II. posjetio je BiH dva puta, a o njoj je govorio čak 263 puta. Često je isticao da je Sarajevo simbol suživota, tolerancije i zajedničke budućnosti.

Kao znak zahvalnosti za sve što je učinio za BiH i njene građane, ispred katedrale Presvetog srca Isusova u Sarajevo, postavljen je spomenik u čast Ivanu Pavlu II koji bi sve prolaznike trebao podsjećati da je ljudski zadatak izgradnja mir putem praštanja i pomirenja.