Barašin s predstavnicima EK
0

Kako cure informacije iz Tužilaštva BiH?

FENA
Milorad Barašin
Milorad Barašin
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin sastao se u utorak u Tužilaštvu BiH s predstavnicima Evropske komisije u Bosni i Hercegovini Paolom Pampaloni, Giuliom Vennerijem, Borisom Iarochevichem, saopćeno je iz te institucije.

Sastanak je održan u cilju pojašnjenja konstatacije da se "Državno tužilaštvo suočilo sa slučajevima interne korupcije i čestim curenjem informacija“ te pojašnjenja sintagme "interna korupcija“ u kontekstu Izvještaja o napretku BiH od 9. novembra, a koji je objavljen na web-stranici Direkcije za evropske integracije BiH, i to u poglavlju "Demokratija vladavina i prava - pravosudni sistem“.

Nadalje, u cilju poduzimanja potrebnih mjera, navedena pojašnjenja potrebna su Tužilaštvu BiH kako bi dalo odgovore građanima BiH budući da su konstatacije iz Izvještaja u velikom broju objavljene u medijima 10. novembra.

U vezi s tim, Kolegij tužilaca se obratio ambasadoru Dimitrisu Kourkoulasu, šefu Delegacije Evropske unije u BiH, te VSTV-u, kako bi se utvrdilo na osnovu kojih podataka se došlo do spomenutih konstatacija.

Na zahtjev predstavnika Evropske komisije, održan je sastanak sa glavnim tužiocem Tužilaštva BiH na kojem su predstavnici Evropske komisije ocijenili da ovu Instituciju smatraju jednom od ključnih institucija BiH, s kojom žele nastaviti uspješnu saradnju, te su izrazili puno povjerenje i podršku njenom radu, navodi se u saopćenju.

Istovremeno su izrazili žaljenje radi nesporazuma u interpretaciji navoda iz Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH.

Ovom prilikom, glavnom tužiocu Tužilaštva BiH uručeno je pismo Generalne direkcije za proširenje pri Evropskoj komisiji, u kojem su pojašnjeni termini koji su korišteni u Izvještaju o napretku BiH u 2010. godini.

Za Tužilaštvo BiH, kao instituciju, glavnog tužioca BiH, kao i Kolegij tužilaca Tužilaštva BiH, od velikog značaja je posjeta članova Evropske komisije BiH, kao i njihova podrška u daljem radu Tužilaštva BiH, jer je doprinos i rad Tužilaštva BiH značajan na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj Uniji, saopćeno je iz državnog tužilaštva.