Priprema terena
224

Kako će Šestorka "napasti" lokalne izbore u Sarajevu: NiP želi Ilidžu, Naša stranka Općinu Centar

S. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nešto više od godinu dana je do lokalnih izbora, a u Kantonu Sarajevo političke stranke već pripremaju teren i "bruse" strategije za načelničke pozicije.

Kako saznajemo aktuelna vlastu Kantonu Sarajevo, Šestorka, se već priprema i potencijalno je izgledan nihov zajednički nastup. Nikakve odluke još nisu donesene, niti je dogovor uobličen, ali postoji ideja i inicIjativa. To bi u suštini bio nastavak priče od općih izbora i zajedničkog nastupa stranaka, koje žele od SDA uzeti i načelničke pozicije.

Nezvanično već postoje općine za koje su određene stranke naročito zainteresovane te bi se na osnovu toga mogli razvijati i daljnji dogovori. Kada je riječ o vladajućoj Šestorki u Sarajevu izvjesno je da će Ibrahim Hadžibajrić ponovo biti kandidat na načelnika Općine Stari Grad, gdje već godinama suvereno vlada.

Koalicioni partneri mu izvjesno neće praviti problem i trebali bi ga podržati i dogodine. Naša stranka bi trebala dati svog kandidata za načelnika Općine Centar, što bi trebala podržati Šestorka, ukoliko se njihov zajednički nastup formalizira.

SDP bi trebao dati svog kandidata u Općini Novo Sarajevo, a Narod i pravda na Ilidži, a to bi mogao biti Nermin Muzur, aktuelni direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Kada je u pitanju Novi Grad Šestorka nema neku izglednu strategiju niti kandidata, ali se špekulira da bi SBB mogao dati svog kandidata.

O tome ko će biti kandidati i gdje će sve Šestorka zajednički nastupiti uveliko će zavisiti od plana i kandidatura SDA kadrova, ali se već sada mogu nazirati obrisi interesnih sfera pojedinih stranaka. Također ostaje da se vidi kako će DF i SBB postupiti u tom procesu, s obzirom da sa SDA imaju dogovor o koaliciji na višim nivoima.