Susjedi na udaru
112

Kako će BiH odgovoriti na pogoršanje epidemiološke slike u Hrvatskoj: Reciprocitet ili ne

D. Be.
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Od proglašenja pandemije koronavirusa Republika Hrvatska je dva puta uvodila zabranu ulaska državljanima BiH. Prvi put u martu, a drugi put u julu, odmah nakon parlamentarnih izbora u toj zemlji.

Tokom prve zabrane niko iz BiH nije mogao ići u Hrvatsku, osim osoba koje su tranzitovale kroz tu zemlju i bavile se međunarodnim prijevozom robe ili tačno određenim poslovima.

Poboljšanjem epidemiološke slike u Bosni i Hercegovini i približavanjem izbora u Hrvatskoj, zvanični Zagreb je na neko vrijeme ukinuo restriktivne mjere državljanima BiH.

No, prolaskom izbora i pogoršanjem epidemiološke slike u našoj zemlji, zapadni susjedi su ponovo stavili rampu državljanima BiH, ali samo onima koji nemaju dvojno državljanstvo, odnosno i putovnicu Hrvatske. Mnogi to i danas smatraju diskriminirajućim.

Istina, državljani BiH mogu ući u Hrvatsku uz obavezan negativan PCR test i plaćenu rezervaciju smještaja odnosno, kako je rečeno, da su od interesa po hrvatsku privredu. Interesantno je da tom drugom odlukom državljani BiH koji imaju nekretninu u Hrvatskoj moraju u 7-dnevnu izolaciju.

No, posljednjih dana u Hrvatskoj epidemiološka situacija se pogoršava iz dana u dan. Jučer je registrovano 180 slučajeva, a danas čak 208.

Pitanje koje se postavlja jeste da li će nadležni u BiH odgovoriti jednakom mjerom susjedima, odnosno eventualno uvesti zabranu ulaska za državljane Hrvatske (s mjestom prebivališta u RH) bez negativnog PCR testa ili mjeru 14-dnevne samoizolacije. Virus je kod susjeda pristuan i munjevito se širi, a BiH bi trebala adekvatno odgovoriti.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija za Klix.ba je kazao da sve zavisi od stava zdravstvenih službi, dok šefica bh. diplomatije poručuje da će se sve tek razmatrati s obzirom na to da je Vijeće ministara BiH na kolektivnom godišnjem odmoru.

Da je situacija u Hrvatskoj alarmantna svjedoči današnji poziv austrijskih vlasti koje savjetuju svoje građane koji provode godišnji odmor u Hrvatskoj da se vrate kući. Slovenci najavljuju da će Hrvatska veoma brzo završiti na njihovoj "crvenoj listi".

Italija je sinoć uvela ograničenje za sve koji se vraćaju iz Hrvatske na način da trebaju dokazati da su u posljednja 72 sata testirani i da su bili negativni. Ako to ne mogu dokazati, moraju se obavezati da će se testirati u narednih 48 sati.

Njemački institut Robert Koch u analizi prije nekoliko dana izvještava da se koronavirus u Njemačku najviše "uvozi" iz zemalja Zapadnog Balkana. Na toj listi Hrvatska je "zaraznija" od Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije, Albanije...

No, koliko vlasti u BiH imaju hrabrosti, mudrosti, ali i političke volje da stave rampu susjedima, veoma je upitno. Naime, u vrijeme najteže epidemiološke slike u Srbiji i uprkos izvještajima entitetskih zavoda da se u BiH virus najviše uvozi iz Srbije, naša zemlja nije uvodila restrikcije Srbijancima, kao što ni Srbija nije zabranjivala ulazak za državljane BiH.

Srbija je danas uvela zabranu ulaska Hrvatima bez negativnog PCR testa.

Da li će nadležni na državnom nivou BiH poslušati savjete zdravstvenih radnika umjesto političkih interesa i došaptavanja iz Zagreba i Beograda te tako spriječiti unos i širenje virusa s ciljem zaštite zdravlja domaćeg stanovništva, a time i ekonomije znat će se u narednom periodu.

Sve su glasnija mišljenja da je Republika Hrvatska epidemiološku sliku potpuno podredila turističkoj sezoni kroz friziranje podataka o broju zaraženih osoba kako bi spasila ekonomiju koja u velikoj mjeri zavisi od turizma.