BiH
0

Kakanj: Lokacija za azil postoji, ali nema sredstava za gradnju

ZEDA
Problem velikog broja naselja u Bosni i Hercegovini zbog prisustva napuštenih i pasa lutalica svakim danom postaje sve veći i na kakanjskim ulicama. Građani pokazuju zabrinutost zbog prisustva velikog broja pasa lutalica na ulicama koji izazivaju strah i nanose štetu.

U nadležim službama Općine Kakanj, u skladu sa realnim mogućnostima, trenutno ne mogu učiniti puno u rješavanju problema napuštenih životinja i pasa lutalica.

Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja definirana je obaveza izgradnje azila za napuštene životinje, a Kakanjci, iako su odredili lokaciju, nemaju sredstava za gradnju azila za napuštene životinje. Istim zakonom je određeno da finansiranje izgradnje azila vrše svi nivoi vlasti, ali praksa je drugačija i viši nivoi vlasti se nisu uključivali u finansiranje.

  Općina Kakanj finansirala je izradu osnovnog projekta izgradnje azila, ali za prvi ponuđeni projekt Veterinarskog fakulteta Sarajevo potrebno je oko 500.000 KM i za njegovo godišnje održavanje trebale bi se izdvojiti veće sume.

Za prvu pomoć je Općina Kakanj, pokušavajući riješiti problem vlastitim snagama, izradila projekt manjeg azila, ali bi njegova gradnja koštala oko 60.000 KM. Za izgradnju manjeg azila određena je lokacija, ali sredstava još uvijek nema.