{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kakanj: Četiri dana prekomjernog zagađenja mjereno "odoka"?

S
1.10.2011. u 13:15
0
2
Kakanj: Četiri dana prekomjernog zagađenja mjereno "odoka"?
0
Kakanj: Četiri dana prekomjernog zagađenja mjereno "odoka"?
Termoelektrana Kakanj
Prema mjerenjima "Termoelektrane Kakanj" tokom augusta su na području Kaknja prosječne dnevne koncentracije sumpordioksida SO2 prelazile vrijednost od 240 μg/m3 čak četiri dana, iako je to dozvoljeno samo sedam dana tokom jedne kalendarske godine. Prosječne dnevne koncentracije lebdećih čestica u avgustu nisu prelazile vrijednost od 350μg/m³.
Obzirom da Termoelektrana "Kakanj", kao dostavljač podataka o rezultatima mjerenja polutanata u zraku grada Kaknja, ne garantuje validnost podataka zbog ne vršenja kalibriranja i verifikacije mjerila, podatke ne možemo uzeti kao krajnje vjerodostojne, navodi se u saopćenju Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo Zenica.

Općinski načelnik Mensur Jašarspahić Suri je još prošlog mjeseca reagirao na ovu činjenicu i uputio javni protest i zahtjev da "Elektroprivreda BiH pod hitno izvrši verifikaciju svojih mjerila, jer je u Kaknju svakog dana sve više bolesnih ljudi".

Tek nakon verifikacije mjerila Termoelektane, uz mobilnu monitoring-stanicu u vlasništvu Općine Kakanj, stvorili bi se uslovi za prikupljanje tačnih pokazatelja o kvaliteti zraka, na osnovu čega bi se mogli poduzimati dalji koraci usmjereni na zaštitu zdravlja ljudi u Kaknju.

Dok sve ovo se ne dovede u red i dalje ćemo imati iz Kaknja podatke o zagađenosti urađene "odoka".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: