|

Kakanj: Proglašen prvi stepen pripravnosti zbog zagađenja

Kakanj: Proglašen prvi stepen pripravnosti zbog zagađenja
0
Z
ZEDA
28.12.2011. u 16:14
1
komentara
0

dijeljenja
Kakanj: Proglašen prvi stepen pripravnosti zbog zagađenja
Kakanjski općinski načelnik Mensur Jašarspahić Suri, u svojstvu predsjednika Operativnog štaba Općine Kakanj za primjenu plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka na području ZDK, proglasio je, na osnovu zaključaka Štaba, "Epizodu pripravnosti"!
Zbog prekoračenja graničnih vrijednosti sumpordioksida i lebdećih čestica, koje je na području Kaknja zabilježila mobilna monitoring stanica i fiksna imisiona stanica locirana u centru grada, donesena je odluka o proglašenju "Epizode pripravnosti".

Naime, Federalni hidrometeorološki zavod najavio je stabilnu vremensku situaciju, karakterističnu po sporom pomjeranju atmosferskog pritiska, slabom vjetru i pojačanoj temperaturnoj inverziji, koja bi se mogla zadržati u narednih 48 sati.

Operativni štab apeluje na stanovnike općine Kakanj da smanje kretanje na najmanju moguću mjeru, da izbjegavaju duži boravak i kretanje na otvorenom prostoru, posebno u blizini saobraćajnica u užem gradskom i prigradskom dijelu. Istovremeno se apeluje da se smanji emisija iz ložišta i ostalih izvora, iz individualnih kotlovnica snage do 250 kW, kao i korištenje ekološko prihvatljivijih energenata, drvo, plin i električna energija.

Od subjekata koji učestvuju u primjeni plana interventnih mjera u slučajevima enormnih zagađenja traži se hitno postupanje u skladu sa internim interventnim planovima, u cilju smanjenja emisije iz proizvodnih postrojenja.

Najavljeno je da će Općina Kakanj izvršiti kontrolu svih kotlovnica, koje emitiraju velike količine zagađujućih materija te će vlasnike upozoriti na proglašenu epizodu pripravnosti i shodno tome preporučiti korištenje ekološki prihvatljivijih energenata.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...