{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Zenica se i dalje guši u zagađenom zraku

Z
7.9.2011. u 19:10
0
52
Zenica se i dalje guši u zagađenom zraku
0
Da građani Zenice udišu najzagađeniji zrak u BiH, a vjerovatno i u regiji, pokazuju rezultati mjerenja štetnih polutanata koje je objavio Kantonalni zavod za javno zdravstvo.
Pogoni Arcelor Mittala u Zenici (Foto: Zeda)
Pogoni Arcelor Mittala u Zenici (Foto: Zeda)

U prvih sedam mjeseci kritična granica od 240 mikrograma sumpordioksida po kubiku zraka, na mjernom mjestu Institut u gradskoj zoni je prekoračena 37 dana, u naselju Tetovo koje je naslonjeno na postrojenja ArcelorMittala 20 dana, a u naselju Crkvice 11 dana.

Domaći okolišni propisi, znatno liberalniji od evropskih, dopuštaju takva prekoračenja tokom sedam dana u godini.

Ipak, u izvještaju se dodaje kako je u julu na pojedinim mjestima zabilježeno blago smanjenje koncentracija sumpordioksida i prašine.

"U odnosu na juni, tokom jula je zabilježeno smanjenje prosječnih dnevnih koncentracija SO2, i to na mjernoj stanici Institut za 30 posto i Crkvicama 10 posto, a povećanje na mjernoj stanici Tetovo za 5 posto.
Uočeno je i smanjenje koncentracija prašine na mjestima Institut i Crkvice, te blago povećanje na mjernom mjestu Tetovo", navode iz ovog zavoda pozivajući se na mjerenja Metalurškog instituta "Kemal Kapetanović" u Zenici.

Arcelor Mittal Zenica, noćna smjena (Foto: Zeda)
Arcelor Mittal Zenica, noćna smjena (Foto: Zeda)

Što se tiče općine Kakanj, prosječne dnevne koncentracije sumpordioksida u julu nisu prelazile vrijednost od 240 mikrograma, a u granicama su bile i dnevne koncentracije prašine koje nisu prelazile dopuštenu vrijednost od 350 mikrograma.

Ipak, iz ovog zavoda napominju da se podaci za grad Kakanj ne mogu uzeti kao vjerodostojni s obzirom da Termoelektrana Kakanj kao dostavljač podataka o rezultatima mjerenja polutanata u zraku ne garantuje validnost podataka zbog neizvršenja verifikacije mjerila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: