{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Zenica se i dalje guši u zagađenom zraku

Z
7.9.2011. u 19:10
0
52
Zenica se i dalje guši u zagađenom zraku
0
Da građani Zenice udišu najzagađeniji zrak u BiH, a vjerovatno i u regiji, pokazuju rezultati mjerenja štetnih polutanata koje je objavio Kantonalni zavod za javno zdravstvo.
Pogoni Arcelor Mittala u Zenici (Foto: Zeda)
Pogoni Arcelor Mittala u Zenici (Foto: Zeda)

U prvih sedam mjeseci kritična granica od 240 mikrograma sumpordioksida po kubiku zraka, na mjernom mjestu Institut u gradskoj zoni je prekoračena 37 dana, u naselju Tetovo koje je naslonjeno na postrojenja ArcelorMittala 20 dana, a u naselju Crkvice 11 dana.

Domaći okolišni propisi, znatno liberalniji od evropskih, dopuštaju takva prekoračenja tokom sedam dana u godini.

Ipak, u izvještaju se dodaje kako je u julu na pojedinim mjestima zabilježeno blago smanjenje koncentracija sumpordioksida i prašine.

"U odnosu na juni, tokom jula je zabilježeno smanjenje prosječnih dnevnih koncentracija SO2, i to na mjernoj stanici Institut za 30 posto i Crkvicama 10 posto, a povećanje na mjernoj stanici Tetovo za 5 posto.
Uočeno je i smanjenje koncentracija prašine na mjestima Institut i Crkvice, te blago povećanje na mjernom mjestu Tetovo", navode iz ovog zavoda pozivajući se na mjerenja Metalurškog instituta "Kemal Kapetanović" u Zenici.

Arcelor Mittal Zenica, noćna smjena (Foto: Zeda)
Arcelor Mittal Zenica, noćna smjena (Foto: Zeda)

Što se tiče općine Kakanj, prosječne dnevne koncentracije sumpordioksida u julu nisu prelazile vrijednost od 240 mikrograma, a u granicama su bile i dnevne koncentracije prašine koje nisu prelazile dopuštenu vrijednost od 350 mikrograma.

Ipak, iz ovog zavoda napominju da se podaci za grad Kakanj ne mogu uzeti kao vjerodostojni s obzirom da Termoelektrana Kakanj kao dostavljač podataka o rezultatima mjerenja polutanata u zraku ne garantuje validnost podataka zbog neizvršenja verifikacije mjerila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: