Dobra moja država
22

Kada treba putovati o trošku građana Špirić i Radmanović ne blokiraju rad Parlamenta BiH

Ervin Mušinović
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kada treba da se o trošku građana BiH ode na službeno putovanje, onda SNSD-ovi parlamentarci Nikola Špirić i Nebojša Radmanović ne odbijaju učestvovati u radu Parlamentarne skupštine BiH. Besplatna putovanja i dobar smještaj jednostavno učine da Špirić i Radmanović, bar na nekoliko dana, zaborave na neformiranje vlasti i po građane štetan princip da blokiraju rad PSBiH.

"Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nebojša Radmanović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Nikola Špirić predvodit će delegaciju PSBiH koja će od 13. do 17. oktobra u Beogradu učestvovati na 141. zasjedanju Skupštine Interparlamentarne unije", saopćeno je iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Ovo putovanje ne bi bilo sporno da upravo Radmanović i Špirić nisu jedni od predvodnika blokade rada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a koja ne održava sjednice od decembra 2018. godine, odnosno od dana konstituisanja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

O tome do koje granice ide bahatost državnih parlamentaraca dovoljno govori informacija da su zastupnici i delegati u PSBiH svaki mjesec, uprkos tome što ne rade ništa, redovno iz džepova građana BiH uzimali plaće i ostale naknade u iznosu koji je čak prelazio i 7.000 KM.

"Ovogodišnja Skupština Interparlamentarne unije, u čijem je sastavu 179 parlamenata i 12 pridruženih parlamentarnih organizacija, među kojima i Evropski parlament i Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, raspravljat će o nizu aktuelnih tema i pitanja koja se tiču uspostavljanja mira i konstruktivnog dijaloga između država, poštivanja ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, kao i ispunjavanja ciljeva održivog razvoja", piše u saopćenju iz Parlamentarne skupštine BiH.

Dodatni paradoks je što su Špirić i Radmanović upravo predstavnici političke stranke koja je dio vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu RS, a u kojem se krše ljudska prava počevši od zabrane Bošnjacima da svoj jezik nazivaju bosanskim jezikom. Ruku na srce, kompletna država BiH odavno je u presudama Evropskog suda za ljudska prava označena kao zemlja u kojoj se krše ljudska prava.

Na zasjedanju će biti prisutni i predstavnici Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, odnosno tijela u kojem BiH nema svoje predstavnike s obzirom na to da upravo zbog blokada SNSD-a (koji je u Domu naroda PSBiH potpomognut i delegatima HDZ-a koji su odbili doći na sjednicu) Parlamentarna skupština BiH nikada nije imenovala svoje članove u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

"Centralna tema plenarnog zasjedanja najveće i najstarije globalne parlamentarne organizacije, koja ove godine obilježava 130 godina postojanja i rada, bit će posvećena ulozi i mehanizmima parlamenata u jačanju međunarodnog prava i regionalne saradnje. U okviru ove rasprave očekuje se i obraćanje zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Nebojše Radmanovića. Tokom zasjedanja najavljeni su i brojni bilateralni susreti članova delegacije PSBiH s predsjednicima i delegacijama parlamenata zemalja članica Skupštine Interparlamentarne unije", saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Špirić koji namjerava raspravljati i obraćati se sudionicima sastanka u Beogradu još nijednom u ovom mandatu, zbog blokada koje sam provodi s ostalim parlamentarcima SNSD-a, nije se imao priliku obratiti niti učestvovati u bilo kakvoj raspravi u Parlamentarnoj skupštini BiH.