Burne reakcije
844

Kada Hotić: Muniri ne treba zamjeriti, nije se snašla da upotrijebi adekvatne riječi za Ahmiće

Klix.ba
Kada Hotić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kada Hotić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Izjava predsjednice Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munire Subašić o Ahmićima, koju je dala nakon jučerašnjeg sastanka s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, izazvala je burne reakcije i osude. Međutim, iz udruženja kažu da Muniri Subašić ne treba zamjeriti jer nije očekivala pitanje o Ahmićima zbog čega nije upotrijebila adekvatne riječi.

Podsjećamo, na pitanje da li predsjednici Hrvatske zamjeraju što do sada nije posjetila Ahmiće u kojima su se desili teški zločini HVO-a, Subašić je kazala kako ona ne zna šta se tamo desilo i da svako treba imati svoje udruženje i majke koje trebaju dići glas.

"Ne znam kako su mediji to tako mogli zaključiti. Rekla je da ne pokriva to područje jer mi često dobijamo primjedbe ako se miješamo u neke druge krajeve, odnosno ako komentarišemo nešto što se desilo u nekom drugom dijelu BiH. Sve se brzo odigralo, nije očekivala to pitanje", kazala je za Klix.ba Kada Hotić, članica Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

Ističe da su se zločini dogodili širom BiH, ali da majke nisu imale vremena o tome pričati s predsjednicom Hrvatske.

"Mi nismo bile u prilici da napadamo Kolindu Grabar-Kitarović. Munira ju je nazvala kraljicom Balkana zbog onoga što je uradila u Potočarima, to je Munirino mišljenje i šta se ima ko buniti. Nisu se desili samo Ahmići, tu su i Mostar, Zvornik, Bijeljina, Brčko, Trnopolje, Keraterm... ali nije bilo vremena da se o svemu priča, a predsjednica Hrvatske ne treba sve znati. Za to imaju sudovi. Muniri ne treba zamjeriti, sve se brzo odigralo i nije se snašla da upotrijebi adekvatne riječi", rekla je Hotić.

Izjava Munire Subašić najviše je pogodila one koji su preživjeli zločine u Ahmićima.

Podsjećamo, iako to nije bilo planirano, predsjednica Hrvatske danas je ne vlastiti zahtjev posjetila Ahmiće.