Grad i Alba u svađi
230

Kad neće nadležni, hoće studenti: Zasukali rukave i očistili smeće u Zenici

E. M.
Foto: Unija studenata UNZE
Foto: Unija studenata UNZE
Gradska uprava Zenice i kompanija Alba koja se bavi održavanjem javnih površina u Zenici i odvozom smeća još uvijek nisu riješili dugovanja i potpisivanje ugovora. Da se građani ne bi gušili u smradu od smeća, studenti su očistili ulice Zenice.
Grupa studenata, predstavnika Unije studenata Univerziteta u Zenici, uspješno je odradila akciju čišćenja ulica grada Zenice. Akcija je imala za cilj da skrene pažnju javnosti na problem zagađenja i neodgovornog odnosa prema životnoj sredini.

"Tokom nekoliko sati trajanja akcije, studenti su pokupili velike količine smeća koje su se danima nagomilavale na ulicama i javnim površinama grada. S obzirom na to da su studenti samoinicijativno pokrenuli ovu akciju, bili su iznenađeni i razočarani što su morali toliko truda uložiti kako bi očistili ulice koje bi trebalo da su čiste", kazali su iz Unije studenata UNZE.

Predsjednik Unije studenata Univerziteta u Zenici Faris Preljević je naglasio da je ovo velika sramota za Grad Zenicu, gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, predstavnike Vijeća grada Zenice te za sve građane koji dopuštaju da se ovakve stvari dešavaju preko njihovih leđa.

On je istakao da ostaviti grad preplavljen smećem predstavlja jasnu poruku narodu da ih predstavnici grada ne cijene i ne poštuju te da ne brinu o njihovom dostojanstvu.

"Ova akcija je pokazala da mladi ljudi u našem gradu žele da žive u čistoj i zdravoj okolini. Izašlii smo na ulice iz poštovanja prema sebi i što pazimo na svoje dostojanstvo. Nadamo se da će ovaj naš primjer poslužiti kao motivacija drugima da se uključe u čišćenje grada i da ne dopustaju da se grad na ovaj nacin ophodi prema građanima", izjavio je Preljević.

Ova akcija je pokazala da je briga o životnoj sredini i zajedničkoj budućnosti svih građana važna i da je potrebno djelovati zajednički kako bi se riješili problemi sa kojima se suočavaju.

Unija studenata UNZE se nada da će Grad Zenica u budućnosti više biti angažovana u čišćenju grada.

Čišćenje ulica grada Zenice prema riječima Preljevića trebalo bi da bude obaveza grada, a ne studenata.

"Vlasti trebaju da brinu o svojim građanima a ne da ih ostave da hodaju po smeću", zaključio je Preljević.