Trakavica zvana UO BHRT-a
0

Kad im je produžavan mandat godinama, može još i 90 dana

SRNA/Sarajevo-x.com
Zgrada BHRT-a u Sarajevu (Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Zgrada BHRT-a u Sarajevu (Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Komisija za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je jednoglasno usvojila zaključak kojim je Savjet ministara BiH zadužen da pripremi izmjene Zakona o Javnom RTV sistemu i Zakona o komunikacijama, kako bi se omogućilo imenovanje srpskog i hrvatskog člana Upravnog odbora (UO) BHRT-a.

"Ukoliko se izmjenama blagovremeno ne obezbjedi mogućnost imenovanja članova UO BHRT-a po zakonu, Komisija za spoljnu i trgovinsku politiku dala je saglasnost da se produži mandat članova UO iz reda srpskog i hrvatskog naroda za 90 dana", dio je zaključka kojeg je predložio član Komisije Staša Košarac.

Predsjedavajući Komisije Hasan Bećirović rekao je da takva formulacija zaključka omogućava da se, ukoliko blagovremeno ne dođe do izmjena ova dva zakona, da saglasnost da nakon 31. decembra bude produžen mandat Nikoli Deretiću i Mariji Putici za još 90 dana.

"Ukoliko se blagovoremeno izvrše ove izmjene zakona, onda nema potrebe za produživanjem mandata", dodao je Bećirović.

Član Komisije za za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac informisao je predsjednika UO BHRT-a Ahmeta Žilića da mu se, kao delegatu iz reda srpskog naroda, zvanično obratila opština Milići, čiji su predstavnici nezadovoljni iznošenjem niza neargumentovanih činjenica u emisiji "Crta" BHT 1.

Košarac je naglasio da BHRT na takav način ne izgrađuje povjerenje građana Republike Srpske.

Podsjećanja radi članovima UO iz reda srpskog i hrvatskog naroda mandati su davno istekli. Nikoli Deretiću prije par godina, a Mariji Putici prošle godine u septembru. Procedura oko izbora novih članova nikada nije do kraja sprovedena zbog toga što su pojedine političke stranke u Parlamentu BiH na tim pozicijama htjele vidjeti podobne kandidate, a ne one koji su prema ocjenama RAK-a zadovoljili kriterije. Odnosno, konkretno u slučaju izbora člana UO iz reda hrvatskog naroda Predstavnički dom je većinom glasova izabrao Marija Pejića, ali to nije odgovaralo HDZ-u pa na Domu naroda nisu htjeli potvrditi njegovo imenovanje.