RAK mora dva puta raditi isti posao
0

Novi Parlament BiH također želi podobne u UO BHRT-a

Piše: E. Gorinjac
Marijo Pejić
Marijo Pejić
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na posljednjoj sjednici usvojio odluku kojom traži od Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) da u što kraćem roku ponovo raspiše konkurs za izbor članova Upravnog odbora Radiotelevizije BiH iz srpskog i hrvatskog naroda.

Na ovaj način će se očigledno do daljnjeg nastaviti trakavica sa imenovanjem novih članova UO državne televizije iz reda hrvatskog i srpskog naroda.

Naime, članovima UO iz ova dva naroda mandati su davno istekli, Nikoli Deretiću još prije nekoliko godina, a Mariji Putici prošle godine u septembru. Bez obzira na to, njih dvoje su još uvijek u tehničkom mandatu, primaju novac za to, a političke stranke preko Parlamenta pokušavaju na ovu poziciju dovesti svoje ljude i na taj način direktno utjecati na državnu televiziju.

Dostavljene rang-liste

RAK je u oba slučaja proveo konkursnu proceduru u skladu sa standardima i rokovima propisanim u Zakonu o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara BiH i drugim imenovanjima Bosne i Hercegovine.

"RAK je s ciljem izbora najkvalificiranijih kandidata, zadužen da provede pravičan, otvoren i transparentan postupak u kojem će utvrditi rang-listu kandidata za članove Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa BiH i istu dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na imenovanje. Parlament tad imenuje članove UO sa rang-liste koju mu dostavlja RAK i to u roku od 30 dana", kaže Amela Odobašić, portparolka RAK-a.

Ovu proceduru je RAK i proveo, no "zapelo" je u Parlamentu. Kada je u pitanju konkretno imenovanje hrvatskog člana UO, RAK je rang-listu dostavio Parlamentu 12. jula 2010. Na sjednici Predstavničkog doma Marijo Pejić je dobio podršku, ali njegovo imenovanje nije prošlo na Domu naroda, jer HDZ-u to nije odgovaralo. Oni su imali svoju kandidatkinju. Slično je bilo i sa rang-listom za srpskog člana UO BHRT-a, a za ovo imenovanje rang-lista je dostavljena Parlamentu još 15. juna 2009. godine.

U RAK-u kažu da Zakon ne pominje mogućnost ponavljanja konkursa, te da od Parlamenta još uvijek nisu dobili nikakav zahtjev.

"Agencija je ispunila svoje zakonske obaveze. Međutim, i pored urgiranja Agencije da se imenovanje izvrši sukladno postojećim zakonskim rješenjima, to se do današnjeg dana nije desilo. Ovim putem želimo ponoviti stav da su se prema postojećim zakonskim rješenjima stekli uslovi za imenovanje članova UO BHRT iz reda srpskog i hrvatskog naroda", kaže Odobašić za Sarajevo-x.com.

To bi u suštini značilo da ne postoji ni najmanja potreba da se ponovo raspisuje konkurs, samo zato što pojedini kandidati koji su zadovoljili na prijašnjima nisu bliski ovoj ili onoj stranci.

"Pravi Hrvat"

"Dom naroda nije potvrdio odluku Predstavničkog doma uz evidentan politički pritisak jedne političke stranke s hrvatskim predznakom, iz razloga što ne pripadam niti jednoj političkoj stranci, a izabran sam isključivo na osnovi referenci iz moje biografije i dugogodišnjeg medijskog iskustva. Nakon navedenog, neki su predstavnici iste stranke, nalazeći se u vječitoj dilemi može li Hrvat rođen u Sarajevu biti "pravi Hrvat", samoinicijativno, bez navođenja zakonskih odredbi i ignorirajući odluku Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, najavljivali obnavljanje RAK-ove procedure za izbor hrvatskog člana UO BHRT-a", kaže Pejić.

On ističe da je na važnost provođenja zakonite procedure za izbor hrvatskog i srpskog člana UO ukazala i Dunja Mijatović, predstavnica OSCE-a za slobodu medija.

"Na osnovu toga što je Komisija za saobraćaj i komunikacije dostavila Parlamentu, Predstavnički dom sada traži od RAK-a da ponovi proceduru. Evidentno je da je Komisija potpuno zanemarila činjenicu da je RAK na vrijeme dostavio rang-listu. Sada imaju novi zahtjev i pri tome uopće ne navode zakonske odredbe na kojima se temelji njihov prijedlog i ne osvrću se na mišljenje RAK-a i OSCE-a", kaže Pejić.